Ishavsrøye | Meny
Hopp til hovedinnhold
Hopp til hovedmeny
Hopp til lokalmeny
Hopp til støttemeny
Meny Logo

Ishavsrøye

Ishavsrøye

Meny har et stort utvalg av fisk og sjømat. Ishavsrøye er et av mange alternativer for et godt fiskemåltid.

 

  • Utenlandske navn: 

    Salvelinus alpinus (Latin) Norwegian Arctic Charr (UK) Omble Chevalier (F) Saibling (D)

Varebeskrivelse

Sesong: Oppdrettet røye; hele året
Størrelse: Avhengig av livsmønster og miljø. Sjøgående røye i Norge opp til 5 kg, vanligvis 1-2 kg.

Fisken/fisket
Ishavsrøye er navnet på norsk oppdrettet røye. For tusenvis av år siden, da iskappen over landet vårt trakk seg tilbake, hadde ishavsrøye allerede tilpasset seg de røffe, kalde og utfordrende omgivelsene som preget det arktiske Norge. Fisken hadde utviklet et vandringsmønster hvor den vekslet mellom ferskvann på land og det salte vannet i havet. Ishavsrøye er foruten å være Norges eldste ferskvannsfisk, også den som lever lengst nord. Det finnes to typer røye: den anadrome (som vandrer til sjøen), og den stasjonære som lever hele livet i ferskvann. Røya har avlang kropp og et lite hode, og opptrer i mange drakter avhengig av blant annet oppvekstområde. I havet er fisken sølvblank med mørk rygg, men i leketiden blir buken blodrød. Stasjonær røye er ofte mørkere på ryggen og sidene enn sjørøye. Fiskekjøttet varierer fra rød til blek rød farge. I dag blir laksefisken ishavsrøye oppdrettet på små anlegg flere steder i Norge hvor det er god tilgang på rent, kaldt ferskvann. Fremveksten av en slik liten og kvalitetsbevisst oppdrettsnæring har sikret en jevn tilgang på ishavsrøye til butikker med velutviklede ferskvaredisker.

Anvendelse
Ishavsrøye omsettes fersk og fryst, hel eller filet. Den er gravet, speket, røykt og raket. Ishavsrøye kan grilles, stekes, kokes og egner seg godt til sushi og sashimi.

Næringsinnhold:
Fettinnholdet er lavere enn hos andre laksefisker, og nesten 80% av fettet er sunne en- og flerumettede fettsyrer. Fisken er også rik på vitaminene A, D og B12.

Mer næringsdata på www.nifes.no/sjomatdata.


Råvareinformasjon fra godfisk.no


 
1 av 1 tips

 
 
1 av 1 tips

 
 

Er det noe du lurer på?

Vi har kokker i alle våre butikker som mer enn gjerne hjelper deg når du er i butikken! Her kan du også sende et spørsmål til kokken dersom det er noe du lurer på i forhold til matlaging.

Har du spørsmål vedrørende en spesifikk butikk, markedsføring eller sortiment så kan du bruke tilbakemeldingskjemaet i linken her.

Send

 

 

Oppskrifter

Artikler

  • Filetering av fisk Filetering av fisk

    Det er flere måter å filetere fisk på. Her viser vi en enkel måte med ishavrøye som eksempel. Sam...