Steinbit | Meny
Hopp til hovedinnhold
Hopp til hovedmeny
Hopp til lokalmeny
Hopp til støttemeny
Meny Logo

Steinbit

Steinbit

Med sitt faste, saftige og velsmakende kjøtt, har steinbiten blitt en ettertraktet delikatesse. Kjøttet egner seg til mange forskjellige fiskemiddager, og kan med hell skjæres i strimler og biter til woken, sammen med grønnsaker, krydder og kryddersauser.


  • Utenlandske navn: 

    Anarhichas spp. (Latin) Wolffish, catfish (UK) Loup de mer (F) Katfisch (D)

Varebeskrivelse

Sesong: Hele året
Størrelse: Opptil 120 cm

Fisken/fisket
Det karakteristiske kjevepartiet til denne arten er en naturlig tilpasning til steinbitens meny, som består av kråkeboller, muslinger, snegler og krabber.  Gråsteinbiten (Anarhichas lupus) forekommer hovedsaklig på steinbunn med tang, i gytetiden ofte helt opp i fjæra. Gytingen foregår i månedene november - februar på 40 - 200 m dyp, tidligst i nordlige og senest i sørlige områder.  Flekksteinbiten (Anarhichas minor) er mer utbredt i arktiske strøk. Fangstingen skjer i Barentshavet og på de nordnorske bankene. Steinbit produseres nå også i oppdrett.

Vanlige fangstredskaper
Bunntrål, bunnline, bunngarn.

Anvendelse
Omsettes som filet fersk eller fryst. Ufisken som folk ikke ville ha er i dag en ettertraktet kulinarisk godbit. Den er fast i fisken og har derfor mange muligheter på kjøkkenet. Den tåler å bli kuttet i strimler og biter og kan stekes i wok sammen med grønnsaker, krydder og kryddersauser. Steinbit kan stekes, og på grillen er den enkel å håndtere, særlig på grunn av sin faste konsistens. 

Oppbevaring av fisk:

Fisk er ferskvare som skal oppbevares kjølig, helst mellom 0 og 4 grader. Kjøleskapet hjemme kan ofte ha en temperatur på opp til 7–8 grader. Skru derfor ned temperaturen på skapet eller legg fisken på det kaldeste stedet i kjøleskapet, det er ofte helt innerst i skapet. Normalt sett vil fisken holde i 2–3 dager i kjøleskapet.

Mengde fisk:

Mengden fisk og sjømat til en middagsrett avhenger både av hva slags fisk du kjøper, og hvilken type rett du skal lage. Spør i fiskedisken, så hjelper vi deg med å finne ut hvor mye du trenger i hvert tilfelle. Men for enkelhets skyld kan du bruke denne listen som en tommelfingerregel:

· hel fisk: ca. 400–500 g per person

· fiskestykker med bein: ca. 300–400 g

· filet: ca. 200–250 g

Forberedelser:

Det er best å tine frossen fisk langsomt i kjøleskap, da beholder den det meste av væsken, og du får et saftigere sluttresultat. Skjellene på skinnet fjerner du enkelt ved å skrape med en gaffel eller en fiskeskrape. Skrap fra halen mot hodet. Gjør det gjerne under vann, så slipper du at det spruter skjell rundt. Det enkleste er å ha skinnet på under tilberedningen, og så dra det enkelt av fisken etter steking eller koking. Alternativt kan du be oss om å fjerne det for deg i fiskeavdelingen.

Tilberedning:

Den aller vanligste feilen folk gjør, er å koke eller steke fisken for lenge. Pass på varmebruken, så får du et deilig og saftig resultat. Tilberedningstiden varierer etter hvilken ovn du bruker, etter fisketypen og etter tykkelsen på stykket. Så det beste er å følge med nøye underveis, og teste selv: Trykk forsiktig med en finger på stykket – hvis flakene så vidt deler seg, er fisken ferdig.

Woking av fisk:

Å woke en middag tar nesten bare sekunder så gjør alle ingrediensene klare før du starter, grovkutt fisk i terninger (skalldyr kan beholde skal­let på) finkutt grønnsaker. . Ha først i olje i en glovarm wok eller panne, så fisken, og la ligge noen sekunder i pannen til den får stekeskorpe. Tilsett grønnsakene. Kast eller rør ingrediensene rundt. Når fisken er ferdig og grønnsakene fortsatt litt crispy, tilsettes smak etter ønske.

Ovnsbaking av fisk:

Skjær fisken i porsjonsstykker og legg i en ild­fast form. Skrell og kutt grønnsaker i små biter. Legg grønnsakene rundt fisken i formen. Krydre alt med salt og pepper og legg på noen klatter med smør. Tilsett gjerne ekstra smak i form av hakkede urter og krydder. Litt sitron og olivenolje er alltid godt både før og etter baking. Sett formen i ovnen på 180–200 grader til den er fer­dig – vanligvis vil det ta 15–25 minutter. Fisken er ferdig når fiskeflakene deler seg når du trykker på fisken.Tid i ovnen avhenger av fiskesort og tykkelsen på fiskestykket.

Pannesteking av fisk:

Skjær fiskefileten i porsjonsstykker eller store terninger. Sett pannen på platen på nest høyeste nivå, ha i litt olje. Legg i fisken og la den få stekeskorpe på den ene siden. Snu fisken og la det surre til fisken flaker seg når du trykker lett på den. Smak til med salt og pepper og litt sitron.

Grilling:

Pensle grillristen med olje. Grill fiskestykkene med skinnsiden ned. Torsk bør legges i folie eller grillrist. Mariner gjerne fisken på forhånd.

Koking:

Fisk skal ikke koke, bare trekke. Kok opp vann, tilsatt litt salt. Når vannet koker, trekk kjelen til side og tilsett evt krydder. Legg i fisken og la den trekke i ca. 5 min. Skiver tykkere enn 3cm bør trekke noe lengre. Fisken er ferdig når den slipper benet eller flaker seg.

Fiskens kvalitet:

Det er ikke alltid antall dager siden fisken ble fanget og slaktet som er viktigst, det er også avgjørende at fisken er behandlet optimalt på veien fram til kunden. Våre fiskeansvarlige kvalitetssjekker alltid fisken ved mottak, i tillegg sjekkes fisken igjen når den legges i disken. Som kunde skal du være trygg på at vi selger fisk av god kvalitet og med full sporbarhet! I tillegg er vi glade i kunder som er like opptatt av kvalitet som det vi er selv. Dette er tingene du skal se etter: Glinsende skinn, fast konsistens, blanke og klare pupiller, frisk lukt og røde og friske gjeller.

Næringsinnhold
Steinbit er en god kilde til vitamin A og B12.

Mer næringsdata på www.nifes.no/sjomatdata.


Råvareinformasjon fra godfisk.no


 
1 av 1 tips

 

Fiskekraft`ftp://ftp.qbrick.com/ncode/menykokken_25_fiskekraft.flv`` /PageFiles/7792/Menykokken%2025%20Fiskekraft.jpg` <p>Vil du vite hvordan man lager god fiskekraft? Menykokken viser deg hvordan.</p>` /Video/Fiskekraft/`/PageFiles/7792/Menykokken%2025%20Fiskekraft.jpg

Fisk på grillen`ftp://ftp.qbrick.com/ncode/menykokken_29_grilling_av_fisk.flv`` /PageFiles/7782/Menykokken%2029%20Grilling%20av%20Fisk.jpg` <p>Det å grille fisk er enklere enn du tror. I denne videoen gir en av Meny sine kokker deg tips om hvordan du kan lage dine egne grillspesialiteter av fisk.</p>` /Video/Fisk-pa-grillen/`/PageFiles/7782/Menykokken%2029%20Grilling%20av%20Fisk.jpg

 
1 av 1 tips

 
 

Er det noe du lurer på?

Vi har kokker i alle våre butikker som mer enn gjerne hjelper deg når du er i butikken! Her kan du også sende et spørsmål til kokken dersom det er noe du lurer på i forhold til matlaging.

Har du spørsmål vedrørende en spesifikk butikk, markedsføring eller sortiment så kan du bruke tilbakemeldingskjemaet i linken her.

Send

 

 

Oppskrifter

Artikler