Bringebær | Meny
Hopp til hovedinnhold
Hopp til hovedmeny
Hopp til lokalmeny
Hopp til støttemeny
Meny Logo

Bringebær

Bringebær

Bringebær er synonymt med saftig, syrlig og herlig sommernytelse. Bringebær kan spises naturell rett fra boksen, blandes med andre bær, brukes som fyll eller pynt til kaker, eller nytes sammen med is og andre desserter. Tips: ta en neve frosne bringebær rett fra fryseren og kjør dem i blender med melk eller yoghurt. Ypperlig, sunn sommersmoothie eller milkshake!


  • Salg perioden: 

    Selges hele året

  • Oppbevaringstemperatur: 

    0 -1°C

  • Oppbevaring: 

    Bringebær er meget ømtålige for all slags behandling. De har svært kort holdbarhet og blir fort bløte. Best oppbevaring så nær 0 °C som mulig.

Varebeskrivelse

Bringebærplanten stammer fra Midt-Asia og kom til Norden i begynnelsen av 1700-tallet. I Norge skiller vi mellom villbringebær som vokser i skogen og hagebringebær. Villbringebær er mindre, men har en sterkere aroma enn hagebringebær. I butikkene omsettes kun hagebringebær. Mest vanlig i Norge er røde bringebær, men det finnes også bringebær som er svarte, gule, oransje og hvite.

Bruksområde

Bringebær kan spises naturell alene eller sammen med andre bær til is eller andre desserter. Friske bringebær kan også brukes som pynt på bløtkaker eller sammen med andre bær i pai. Deilig også som kompott, til fromasj, fyll i bløtkaker eller rullekaker.

Egenskaper

Næringsinnhold

Bringebær ligger på ti-på-topp-listen over de mest antioksidantrike matvarene vi har (målt i forhold til en normal porsjon). Bringebær er en god kilde til vitamin C og kostfiber, men inneholder desto mer av andre antioksidanter, nemlig fenoler. I tillegg inneholder bærene mindre mengder vitaminer og mineraler.

Helseeffekt

Antioksidanter beskytter kroppens vev mot skader fra frie radikaler. Disse dannes ved normalt liv og aktivitet, men også ved stress, røyk, forurensing og solbestråling. En tommerfingerregel sier at jo mørkere farge frukten/grønnsakene/bærene har, desto mer antioksidanter inneholder den. Den flotte rødfargen på bringebærene forteller oss at her er det mye fenoler å finne, spesielt antocyaniner og ellagsyre. Disse antioksidantene kan forebygge kreft og hjertesykdom. Ville bringebær har litt høyere antioksidantinnhold enn hagebær. Vitamin C fungerer også som en antioksidant i kroppen, men har i tillegg andre oppgaver. Vitaminet er nødvendig for dannelse av bindevev i hud, sener og bein, det styrker immunforsvaret og fremmer opptaket av jern fra maten. Fenolene tåler godt frysing, mens vitamin C-innholdet synker. Analyser av fryste og ferske bringebær viser liten forskjell i antioksidantinnholdet, tross for at vitamin C-innholdet er lavere. Kostfiberet i bringebærene er gunstig for tarmhelsen og sørger for en god fordøyelse.


Næringstabell

Spiseligdel Kj Kcal Vann Fett Flerumettetfett Enumettetfett
100   % 122   29   87   g 0,4   g 0,3   g 0   g
Mettetfett Karbohydrat Protein Fiber Kalsium Kalium Vitamin A
0   g 3,2   g 1,1   g 4,3   g 16   mg 186   mg 0   RE
Vitamin C Vitamin B12 Vitamin B6 Vitamin B1 Vitamin B2 Vitamin D Vitamin E (alfa-TE)
17   mg 17   µg 0,04   mg 0,01   mg 0,02   mg 0   µg 1,7   mg
Fosfor Kopper Selen Sink Magnesium Natrium Jern
45   g 0,08   g 0   µg 0,3   g 21   mg 0   mg 0,4   mg
Folat Niacin ekviv. Niacin Betakaroten Mono+Di Stivelse
28   µg 0,6   NE 0,4   mg 6   µg 3,2   g 0   g

Kvalitetskrav

 

Velg riktig bringebær

Bringebær er tilgjengelig i butikken hele året, men den norske sesongen er fra juli til august. Bringebær skal være jevne i fargen, og varierer fra ganske klarrød til dyp mørkerød. Bærene skal være faste og saftfulle, men tørre utenpå.

Oppbevaring

Bringebær oppbevares best i kjøleskap ved 2-4 ºC. Holdbarheten er begrenset.


Råvareinformasjon fra frukt.no


 
1 av 1 tips

 
 
1 av 1 tips

 
 

Er det noe du lurer på?

Vi har kokker i alle våre butikker som mer enn gjerne hjelper deg når du er i butikken! Her kan du også sende et spørsmål til kokken dersom det er noe du lurer på i forhold til matlaging.

Har du spørsmål vedrørende en spesifikk butikk, markedsføring eller sortiment så kan du bruke tilbakemeldingskjemaet i linken her.

Send

 

 

Oppskrifter

  • Clafoutis med bringebær Clafoutis med bringebær
    Å lage en clafoutis er like enkelt som å lage ei pannekakerøre. Vi har laget den med bringebær, men ...
  • Bærterte med eggekrem Bærterte med eggekrem
    Lag en lekker tertebunn og fyll med eggekrem og jordbær eller bringebær. En blanding med frukter sma...
  • Rips og bringebærsuppe Rips og bringebærsuppe
    Med minner om ripsbuskene i mormors hage. De røde lekre bærene, som først ble servert i en tykk egge...
  • Bringebæris Bringebæris
    Nydelig dessert med masse antioksidanter - den smelter på tungen. Denne kesamisen er også bra om man...

Artikler

  • Smoothie - sunnere enn sunnest! Smoothie - sunnere enn sunnest!

    Alle vet at frukt og bær er sunt og har betydelige helsegevinster. Det kan gi friskere hud, mer e...

  • Bær som medisin? Bær som medisin?

    Norske forskere har, som de første i verden, kartlagt det totale innhold av antioksidanter i fler...

Tema