Multer | Meny
Hopp til hovedinnhold
Hopp til hovedmeny
Hopp til lokalmeny
Hopp til støttemeny
Meny Logo

Multer

Multer

Multer er sjeldne og eksklusive dessertbær, men når de er i sesong får du kjøpt dem hos Meny. Multer er saftige, karakteristiske, svært aromatiske, og spises gjerne som dessert. Klassikeren er selvsagt multekrem eller naturell med sukker og fløte, men multer fungerer også utmerket som kakefyll, i fromasj, pai eller som syltetøy. Tips: Har du forsøkt multer med sabayonnesaus eller "Multer i himmelseng"?


  • Salg perioden: 

    august - september

  • Oppbevaringstemperatur: 

    0 - 1°C

  • Oppbevaring: 

    Multer inneholder benzoesyre og er derfor delvis selvkonserverende. Må likevel oppbevares så nær 0 °C som mulig, ellers begynner de å gjære. Multer er ømtålige for all slags behandling og blir fort bl

Varebeskrivelse

Multer vokser vilt i myrområdene på den nordlige halvkule. De er guloransje i fargen og minner noe om bringebær i form. Bærene er meget saftige og smaken er karakteristisk og meget aromatisk. Mange regner multer som kongen av de viltvoksende bærene. Det er viktig at bærene ikke plukkes for tidlig, men ferdig modnet om høsten for at konsistens og smak skal være riktig utviklet. Friske multer selges for det meste i spann.

Bruksområde

Multer spises naturell med fløte og sukker eller som multekrem. Multer kan også brukes som kakefyll, i fromasj, pai eller som syltetøy. Multer kan gjerne fryses ned for senere bruk.

Egenskaper

Næringsinnhold

Multer er en utmerket kilde til vegetabilsk vitamin A i form av betakaroten, samt til vitamin E, C og kostfiber. Dessuten har multer et bra innhold av andre antioksidanter. Bærene er også en kilde til B-vitaminet folat.

Helseeffekt

Multene får fargen sin fra antioksidanter, hovedsakelg karotenoider. Mange av disse karotenoiden kan omdannes til vitamin A i kroppen ved behov, mens andre fungerer som fettløselige antioksidanter som beskytter det umettede fettet i cellemembranene og andre stoffer i kroppen. Vitamin A er viktig for synet, huden og fosterutvikling. Multer inneholder den vannløselige antioksidanten vitamin C som ikke bare beskytter kroppen mot skadelige radikaler, men som også øker opptaket av jern fra tarmen, styrker bindevevet og bryter ned kolesterolet. Vitamin E er derimot en fettløselig antioksidant. Vitamin E er en viktig del av cellemembranene hvor det sørger for å holde fettet mykt og fleksibelt ved å forhindre at fettet harskner. Vitamin E er også nødvendig for immunforsvaret. Brukt vitamin E fornyes av vitamin C. Et kosthold rikt på antioksidanter fra frukt og grønnsaker forebygger kreft, reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer og en rekke andre livsstils- og aldersbetingede sykdommer. Kostfiber sørger for en sunn og velfungerende tarm.


Næringstabell

Spiseligdel Kj Kcal Vann Fett Flerumettetfett Enumettetfett
100   % 191   46   84   g 1,1   g 0,7   g 0,1   g
Mettetfett Karbohydrat Protein Fiber Kalsium Kalium Vitamin A
0,1   g 4,4   g 1,6   g 6   g 17   mg 218   mg 12   RE
Vitamin C Vitamin B12 Vitamin B6 Vitamin B1 Vitamin B2 Vitamin D Vitamin E (alfa-TE)
95   mg 95   µg 0,07   mg 0,02   mg 0,02   mg 0   µg 3,2   mg
Fosfor Kopper Selen Sink Magnesium Natrium Jern
41   g 0,07   g M   µg 0,6   g 30   mg 1   mg 0,5   mg
Folat Niacin ekviv. Niacin Betakaroten Mono+Di Stivelse
49   µg 0,8   NE 0,5   mg 140   µg 4,4   g 0   g

Kvalitetskrav

Velg riktige mullter

Velg bær som ser friske ut og har en gyllengul farge.

Oppbevaring

Friske multer oppbevares i kjøleskap ved 2-4 ºC. De har lang holdbarhet


Råvareinformasjon fra frukt.no


 
1 av 1 tips

 
 
1 av 1 tips

 
 

Er det noe du lurer på?

Vi har kokker i alle våre butikker som mer enn gjerne hjelper deg når du er i butikken! Her kan du også sende et spørsmål til kokken dersom det er noe du lurer på i forhold til matlaging.

Har du spørsmål vedrørende en spesifikk butikk, markedsføring eller sortiment så kan du bruke tilbakemeldingskjemaet i linken her.

Send

 

 

Oppskrifter