Kiwi | Meny
Hopp til hovedinnhold
Hopp til hovedmeny
Hopp til lokalmeny
Hopp til støttemeny
Meny Logo

Kiwi

Kiwi
Kiwi kommer opprinnelig fra Kina. Den vokser på trær og dyrkes nå flere steder i verden, men vi kjenner kiwi best fra New Zealand. Navnet kiwi kommer fra fuglen med samme navn som er et nasjonalsymbol på New Zealand.

 • Salg perioden: 

  Ingen produksjon

 • Oppbevaringstemperatur: 

  0 - 2°C

 • Oppbevaring: 

  Kiwi har svært god holdbarhet når den er umoden. Den må da oppbevares kjølig og beskyttet mot etylengasspåvirkning og lufttrekk. Moden kiwi har noe dårligere holdbarhet, men kan tåle lagring i flere d

Varebeskrivelse

Kiwi kommer opprinnelig fra Kina. Den vokser på trær og dyrkes nå flere steder i verden, men vi kjenner kiwi best fra New Zealand. Navnet kiwi kommer fra fuglen med samme navn som er et nasjonalsymbol på New Zealand. Kiwi er botanisk sett et bær og smaken som er frisk og syrlig, kan minne mye om stikkelsbær. Ingen annen eksotisk frukt har erobret verden i den grad som kiwi har gjort, og det har mye med den gode holdbarheten å gjøre. Det har etter hvert blitt flere varianter på markedet og vi har i dag kiwi med både grønt og gult fruktkjøtt. Frukten har et brunt hårete skall og fruktkjøttet inneholder mange spiselige kjerner. Kiwi høstes før de er ferdig modne og modnes under distribusjon. Gul kiwi er en videreutvikling fra grønn kiwi, men med andre egenskaper. Også denne gangen er planten hentet fra Kina og videreutviklet på New Zealand. Gul kiwi inneholder ikke enzymet actinidin og frukten er således mindre syrlig. Gul kiwi har et glatt, tynnere skall og er ikke hårete som grønn kiwi. Smaken er tropisk søt og kan minne om en blanding av mango, banan og melon. Fruktkjøttet er gult med små spiselige rødsvarte kjerner. Fasongen er litt avlang, med en liten knopp i enden. Gul kiwi kan spises med skallet på eller på samme måte som vanlig kiwi. Import fra New Zealand i perioden juni – november. Det finnes også en minikiwi. Søk på Kiwai i leksikonet for å lese mer.

Bruksområde

Kiwi spises naturell. Kiwi deles i to og spises med skje som et bløtkokt egg. Nyere type gul kiwi som har kommet på markedet, har glatt skall og kan spises med skallet på. Kiwi kan brukes i fruktsalat, til ost og til stekte kjøttretter. Kiwi brukes også til pynt av kaker. Grønn kiwi må ikke brukes i gele da dette vil medføre at geleen ikke stivner.

Egenskaper

Kiwi inneholder dobbelt så mye C-vitamin som appelsin. Grønn kiwi inneholder også et proteinspaltende enzym, actinidin, som er bra for fordøyelsen. Dette stoffet gir også frukten den egenskapen at kjøtt kan mørnes ved å legge noen skiver kiwi på kjøttet.

Næringstabell

Spiseligdel Kj Kcal Vann Fett Flerumettetfett Enumettetfett
86   % 239   57   84   g 0,5   g 0,2   g 0,1   g
Mettetfett Karbohydrat Protein Fiber Kalsium Kalium Vitamin A
0,1   g 10,6   g 1,1   g 2,7   g 25   mg 290   mg 3   RE
Vitamin C Vitamin B12 Vitamin B6 Vitamin B1 Vitamin B2 Vitamin D Vitamin E (alfa-TE)
59   mg 59   µg 0,15   mg 0,01   mg 0,03   mg 0   µg 0,2   mg
Fosfor Kopper Selen Sink Magnesium Natrium Jern
32   g 0,13   g 1   µg 0,1   g 15   mg 4   mg 0,4   mg
Folat Niacin ekviv. Niacin Betakaroten Mono+Di Stivelse
42   µg 0,5   NE 0,3   mg 34   µg 10,3   g 0,3   g

Kvalitetskrav

Kiwi skal være hel, fast og fri for mørke flekker. Skallet skal være uten rynker eller skrukker. Kiwi er moden når den gir etter for et lett trykk.

Råvareinformasjon fra frukt.no


Råvarer

 • Gul kiwi Gul kiwi

  Gul kiwi er en videreutvikling fra grønn kiwi, men med andre egenskaper. Planten er hentet ...

 
1 av 1 tips

 
 
1 av 1 tips

 
 

Er det noe du lurer på?

Vi har kokker i alle våre butikker som mer enn gjerne hjelper deg når du er i butikken! Her kan du også sende et spørsmål til kokken dersom det er noe du lurer på i forhold til matlaging.

Har du spørsmål vedrørende en spesifikk butikk, markedsføring eller sortiment så kan du bruke tilbakemeldingskjemaet i linken her.

Send

 

 

Oppskrifter

Artikler