Grapefrukt | Meny
Hopp til hovedinnhold
Hopp til hovedmeny
Hopp til lokalmeny
Hopp til støttemeny
Meny Logo

Grapefrukt

Grapefrukt
Grapefrukt er en ung sitrusfrukt. Den ble først oppdaget i Puerto Rico i 1750. Senere kom den til Florida der den først ble dyrket i større omfang.

  • Salg perioden: 

    Ingen produksjon

  • Oppbevaringstemperatur: 

    10 - 12°C

  • Oppbevaring: 

    Grapefrukt har meget god holdbarhet og kan lagres i uker. Holdbarheten kan variere noe mellom de ulike sortene.

Varebeskrivelse

Grapefrukt er en ung sitrusfrukt. Den ble først oppdaget i Puerto Rico i 1750. Senere kom den til Florida der den først ble dyrket i større omfang. USA er verdens største produsent med produksjon hovedsakelig i Florida og Texas. Grapefrukt anses å ha oppstått som en krysning mellom appelsin og pomelo. Navnet på denne sitrusfrukten har oppstått da denne vokser i klaser som druer og drue som kjent heter grape på engelsk. Grapefrukt finnes i mange forskjellige varianter og deles inn i to hovedgrupper: Hvit (eller blond), og varianter med rødt eller rosa fruktkjøtt. Grapefrukt har en frisk, syrlig smak med en bitter nyanse. De rosa og røde variantene er noe mildere og søtere på smak enn de hvite. Gjennom årene har det kommet frem sorter som nå stort sett er uten steiner.

Bruksområde

Grapefrukt spises naturell eller presses til juice. Fruktkjøttet fra en delt grapefrukt løsnes fra skallet med en grapefruktkniv, og båtene spises med skje. Grapefrukt har en frisk og syrlig smak med en litt bitter nyanse. Dette gjør at den passer godt til frokostfrukt eller som en liten forrett. En halv grapefrukt til frokost er en frisk start på dagen med mange nødvendige vitaminer. Den er også god i fruktsalat sammen med annen frukt.

Egenskaper

Grapefrukt har en litt bitter smak som skyldes innhold av bitterstoffene naringin og kinin. Den er rik på mineraler og C-vitamin. Det er en mager frukt som kan spises til enhver anledning med god samvittighet.

Næringstabell

Spiseligdel Kj Kcal Vann Fett Flerumettetfett Enumettetfett
68   % 137   32   89   g 0   g 0   g 0   g
Mettetfett Karbohydrat Protein Fiber Kalsium Kalium Vitamin A
0   g 6,8   g 0,6   g 1,4   g 23   mg 200   mg 1   RE
Vitamin C Vitamin B12 Vitamin B6 Vitamin B1 Vitamin B2 Vitamin D Vitamin E (alfa-TE)
36   mg 36   µg 0,03   mg 0,05   mg 0,02   mg 0   µg 0,2   mg
Fosfor Kopper Selen Sink Magnesium Natrium Jern
20   g 0,02   g 0   µg 0   g 9   mg 3   mg 0,1   mg
Folat Niacin ekviv. Niacin Betakaroten Mono+Di Stivelse
26   µg 0,4   NE 0,3   mg 12   µg 6,8   g 0   g

Kvalitetskrav

Grapefrukt skal ha blankt, glatt skall og være ren og fri for sprekker. Den skal ikke ha mørke og bløte flekker, misfarging, soppvekst eller uttørking av fruktkjøttet. Mindre flekker på skallet kan forekomme grunnet vindstøt under veksttiden, men dette har ingen betydning for kvaliteten.

Råvareinformasjon fra frukt.no


 
1 av 1 tips

 
 
1 av 1 tips

 
 

Er det noe du lurer på?

Vi har kokker i alle våre butikker som mer enn gjerne hjelper deg når du er i butikken! Her kan du også sende et spørsmål til kokken dersom det er noe du lurer på i forhold til matlaging.

Har du spørsmål vedrørende en spesifikk butikk, markedsføring eller sortiment så kan du bruke tilbakemeldingskjemaet i linken her.

Send