Grønnsaker | Meny
Hopp til hovedinnhold
Hopp til hovedmeny
Hopp til lokalmeny
Hopp til støttemeny
Meny Logo

Grønnsaker

Fem om dagen er ingen sak!

Ofte kjøper vi de samme grønnsakene hver gang vi handler – gulrøtter, poteter, salat og litt persille. Vi er vanedyr, men når du står foran frukt- og grøntdisken hos Meny er det fristende å prøve noe nytt. "Fem om dagen" er ikke det minste vanskelig når utvalget er stort!

 


Varebeskrivelse

Kål. Det finnes utrolig mange varianter av kål. Sunne, gode og nyttige alle sammen. Hos Meny finner du lekker, fersk kål hele året, og vi støtter oss til forskning når vi sier at du bør spise mer kål. Det er helse i hver munnfull. Klarer du å legge inn kål i måltidene et par dager i uka, får du i deg mye av det du trenger av næringsstoffer. Kinakål, nykål og grønnkål kan du forsøke å smørdampe med litt revet, fersk ingefær og litt finhakket rød chili i noen små minutter. Spis dette alene, eller som tilbehør til fisk eller kjøtt. Sunt – og utrolig smakfullt! Kinakålen har fått mye ufortjent juling i Norge. Det er ikke kinakålens skyld, men måten serveres på. Hjemme kan du gjøre det riktig, for eksempel ha den i en wokrett eller i vårruller.

Brokkoli og blomkål skal ikke kokes i hjel, men ha litt tyggemotstand når du serverer dem i buketter, enten det for seg, eller i en wok. Brokkoli er sunt, og du kan lage verdens beste puré av denne som både store og små liker. Kok den mør, tilsett litt smør, salt og fløte og kjør den noen runder i kjøkkenmaskinen. Det samme kan du gjøre med rosenkål og med blomkål også. Har du mer væske i blir det gode supper.

Rødkål bruker vi i Norge mest til jul. Det er synd, for en litt ekstra krydret, hjemmelaget rødkål er godt til alt kjøtt – hele året. Riv eller skjær rødkålen fint og stek den mør i litt smør og olje før du heller over litt vann og en skvett portvin og koker den inn med noe sterkt – nykvernet pepper eller chili. Her kan du prøve deg frem og finne din egen vri. Har du forsøkt en kålsalat med rømmedressing? Skjær kålhode med ostehøvelen og ha litt sellerisalt i dressingen. En kjempegod salat til blant annet fiskekaker.

Av rotgrønnsaker lager du de beste supper og pureer. De kan lagres lenge, et hvert kjøkken bør alltid ha et lite forråd av rotgrønnsaker. Vet du forresten at kokte og moste gulrøtter inneholder tre ganger så mange antioksidanter som rå? Før i tiden laget gode foreldre en liten skål med stenger av kålrot og gulrøtter som barna kunne gå å knaske. Det var smart! Vi er det landet i Europa som spiser minst grønnsaker i året, kun 43 kilo. Så potensialet er stort, tar du en titt i frukt- og grøntdiskene hos Meny blir du inspirert!

Alle grønnsaker med mye farge har et høyt innhold av antioksidanter. Hvis du alltid sørger for å ha paprika, agurk, reddiker, tomater og noen krydderplanter i huset blir det lettere for familien å leve sunt.

Asparges er en helårsvare. Norske asparges har en kort sesong, fra slutten av mai til slutten av juni. Prisen er litt høyere enn for de importerte, har du smakt de norske skjønner du hvorfor. De er i en særklasse. Asparges skal lagres litt fuktig og kaldt. Pakk dem gjerne inn i et dynket kjøkkenhåndkle så holder de i flere dager i kjøleskapet. Skal du bruke asparges i salater, forveller du dem raskt et par minutter før du avkjøler dem i iskaldt vann. Eller kok dem i 5-6 minutter og server dem varme med en Hollandaise saus.

Løk får du store og små, røde og gule, og ferdigskrellet i delikate pakninger. De lange, grønne; purre – som gir smak til utrolig mange retter – og vårløk er en fast ingrediens i wokretter. Forsøk en form der du kun legger forskjellige løker om hverandre og steker disse i ovnen med olje, smør og salt.

Sopp dyrkes nå flere steder i Norge, og fås fersk hele året. Sopp skal du ikke spise rå, all sopp skal gjennom en varmebehandling. Du kan bruke dem stekt, kokt eller i en wok, i supper, sauser, gryteretter, omeletter og i stuinger. Ikke skyll sopp i vann, bruk heller en liten børste eller kniv hvis det er jord på den.Råvarer

 • Urter Urter

  Les mer om de ulike urtene nedenfor

 • Tomater Tomater

  I Italia heter tomat "pomodoro", som betyr "eple av gull". Kanskje ikke så rart, med tanke på den...

 • Squash Squash
  Squash er en grønnsak med mange forskjellige navn. I flere land kalles denne zucchini som er italien...
 • Stilkselleri (stangselleri) Stilkselleri (stangselleri)

  Stangselleri har en kraftig, saftig og frisk smak, og kan spises rå, til ost og dip, i salater, e...

 
1 av 1 tips

 

Gazpacho`ftp://ftp.qbrick.com/ncode/menykokken_15_kalde_supper.flv`` /PageFiles/7816/Menykokken%2015%20Kalde%20Supper.jpg` <p>Vil du vite hvordan man lager god Gazpacho? Menykokken viser deg hvordan.</p>` /Video/gazpacho/`/PageFiles/7816/Menykokken%2015%20Kalde%20Supper.jpg

Tomatsuppe`ftp://ftp.qbrick.com/ncode/menykokken_16_varme_supper.flv`` /PageFiles/7812/Menykokken%2016%20Varme%20Supper.jpg` <p>Vil du vite hvordan man lager en god varm tomatsuppe? Menykokken viser deg hvordan.</p>` /Video/tomatsuppe/`/PageFiles/7812/Menykokken%2016%20Varme%20Supper.jpg

Grønnsaker på grillen`ftp://ftp.qbrick.com/ncode/menykokken_30_grilling_av_gronnsaker.flv`` /PageFiles/7784/Menykokken%2030%20Grilling%20av%20Gronnsaker.jpg` <p>I denne videoen gir en av Meny sine kokker deg tips om hvordan du griller grønnsaker.</p>` /Video/Gronnsaker-pa-grillen/`/PageFiles/7784/Menykokken%2030%20Grilling%20av%20Gronnsaker.jpg

 
1 av 1 tips

 

Grønnsaker i suppe``` ` <p>Grønnsakene&nbsp;bør kuttes i staver med en lengde som er tilpasset en skje. Ferske grønnsaker i suppen tilsetts til slutt, slik at de&nbsp;holder seg sprø</p>` /Kokkekommentarer/Gronnsaker-i-suppe/`/Global/Logo/MenyLogoDefault3.jpg

 

Er det noe du lurer på?

Vi har kokker i alle våre butikker som mer enn gjerne hjelper deg når du er i butikken! Her kan du også sende et spørsmål til kokken dersom det er noe du lurer på i forhold til matlaging.

Har du spørsmål vedrørende en spesifikk butikk, markedsføring eller sortiment så kan du bruke tilbakemeldingskjemaet i linken her.

Send

 

 

Oppskrifter

 • Raclette med grønnsaker Raclette med grønnsaker
  Å sitte lenge rundt bordet med god mat og gode venner en høstkveld er koselig! Og ved slike anlednin...
 • Grønn snacks med dipp Grønn snacks med dipp
  Herlige sprø og friske grønnsaker og en frisk og supergod dipp til! Serveres når som helt og hvor so...
 • Grønnsakrisotto Grønnsakrisotto
  Risotto kan lages i mange varianter, prøv denne smakfulle grønnsaksvarianten!
 • Kokt torsk á la Prinsefisk Kokt torsk á la Prinsefisk
  Prinsefisk er en helt spesiell rett fra Bergen og den ble til i anledning av et svensk prinsebesøk i...

Artikler

 • Bildet fra: bama.no Gode frukt og grønt tips

  Mange synes det er spesielt vanskelig å få i seg nok grønnsaker, men det blir lettere hvis du for...

Tema

 • Vi frister deg til 5 om dagen Spill av video
  ftp://ftp.qbrick.com/ncode/Frukt_og_gr_nt_film_221742a.flv`Vi frister deg til 5 om dagen`/Tema-Med-Menykokken/Vi-frister-deg-til-5-om-dagen/
  Vi frister deg til 5 om dagen

  Hos Meny finner du hver uke 5 fristende tilbud på frukt og grønnsaker. Vi håper at dette kan hjel...

 • Tilbehør til vilt Tilbehør til vilt

  Tilbehør er en viktig del av viltmåltidet. De rette grønnsakene er med på å gjøre et godt måltid ...

 • Skolestart Skolestart

  Sunn skolestart. Høst og skolestart er en spennende tid, det kribler i magen ved tanken på å komm...