Artisjokk | Meny
Hopp til hovedinnhold
Hopp til hovedmeny
Hopp til lokalmeny
Hopp til støttemeny
Meny Logo

Artisjokk

Artisjokk

Artisjokken blir av mange betraktet som selve delikatessen blant grønnsaker, og er mye brukt i det franske og italienske kjøkken. Den har en mild og nøtteaktig smak, og artisjokkhjertet er selve høydepunktet – en ren nytelse


  • Oppbevaring: 

    En god temperatur for lagring er ca 4 ºC i kjøleskap, og ikke for sterk lufttrekk. Du kan forhindre uttøking ved å dekke den til med et vått håndkle eller vått papirVarebeskrivelse

Artisjokken bærer med seg en vanskelig historie. I følge gammel mytologi ble Jupiter hodestups forelsket i den vakre Cynara, som kaldt avviste ham. Som straff forvandlet han henne til Cynara scolymus, artisjokken. Senere ble den ansett som et afrodisiakum med grusom effekt på sinnet, og den ble forbudt å spise i Frankrike. I moderne tid har den heldigvis vært gjennom en renessanse, og den deilige, milde grønnsaken med en nøttaktig smak kan nå nytes med god samvittighet.


Bruksområde

Artisjokken er enkel å tilberede og svært anvendelig, som forrett, selvstendig rett eller tilbehør til kjøtt. Den kan kokes, dampes, stekes og grilles, men den kan ikke spises rå. Det er den kjøttfulle nederste delen av kronbladene og blomsterbunnen (hjertet) som spises. Når artisjokken er riktig tilberedt skal bladene sitte løst.


Kvalitetskrav

Velg riktig artisjokk

Artisjokken er tilgjengelig året rundt, men er på sitt aller beste vår og høst. Fargen skal være dyp grønn og bladene skal stå tett og være lukket. Artisjokk produsert på høst og vinter kan være mørkere i fargen og bronseaktig i tuppen.

Bruk klemmetesten for å vurdere kvaliteten: Hold den godt i hånden og klem den forsiktig. En frisk og moden artisjokk skal føles kompakt og være tung i forhold til størrelsen. Når du klemmer bladene mot hverandre, skal de gi fra seg en gnissende lyd.

 Oppskrifter