Asparges | Meny
Hopp til hovedinnhold
Hopp til hovedmeny
Hopp til lokalmeny
Hopp til støttemeny
Meny Logo

Asparges

Asparges
Asparges – grønnsakenes konge. Asparges er en av kokkenes favorittgrønnsaker. Den smaker fantastisk og er veldig rask og enkel å tilberede. Men pass på tiden!

 • Salg perioden: 

  mai - juni

 • Oppbevaringstemperatur: 

  2 - 4°C

 • Oppbevaring: 

  Asparges er en utsatt vare og må beskyttes mot direkte lufttrekk og lys. Blir den hvite aspargesen fuktig, mistes den sprø konsistensen. Om natten i kjøledisken bør asparges tildekkes med en duk for å

Varebeskrivelse

Grønn asparges er ikke tildekket og vokser frem over jorden i sollys. Smaken er mild og fin. Tykkelse og lengde kan variere noe fra land til land. Asparges er en gammel kulturplante kjent helt fra romertiden. I dag dyrkes den både i Norge, Amerika og flere land i Europa. Det finnes både hvit, lilla og grønn asparges.

Bruksområde

Asparges kan kokes og spises som forrett eller hovedrett. Asparges har meget aromatisk og fin smak og egner seg derfor også godt som tilbehør til stekt og røkt kjøtt og fiskeretter. Nederste del av stilken, ca 1 - 2 cm kuttes før koking. Asparges kokes i 3 - 5 minutter avhengig av tykkelsen. Det er en fordel å bunte asparges sammen med hyssing under koking for lettere å bevare dem hele.

Egenskaper

Asparges er meget kalorifattig. Den inneholder noe kalsium, jern og fosfor samt A- og C-vitaminer. Grønn asparges har dessuten større næringsverdi enn hvit. Asparges virker vanndrivende.

Næringstabell

Spiseligdel Kj Kcal Vann Fett Flerumettetfett Enumettetfett
75   % 91   22   92   g 0,2   g 0,1   g 0   g
Mettetfett Karbohydrat Protein Fiber Kalsium Kalium Vitamin A
0,1   g 1,1   g 3,1   g 1,5   g 22   mg 300   mg 14   RE
Vitamin C Vitamin B12 Vitamin B6 Vitamin B1 Vitamin B2 Vitamin D Vitamin E (alfa-TE)
33   mg 33   µg 0,2   mg 0,11   mg 0,12   mg 0   µg 2   mg
Fosfor Kopper Selen Sink Magnesium Natrium Jern
52   g 0,08   g 0   µg 0,9   g 18   mg 2   mg 0,7   mg
Folat Niacin ekviv. Niacin Betakaroten Mono+Di Stivelse
175   µg 1,6   NE 1,1   mg 169   µg 1,1   g 0   g

Kvalitetskrav

Asparges skal være rette i formen og faste i konsistensen. Stilken skal være saftfull, frisk og sprø mens toppene skal være tette og hele. Asparges skal ikke være treen eller ha mørke flekker. Hvite asparges kan ha et skjær av en lys lilla farge. Størrelsen på aspargesen gjenspeiler ikke kvaliteten på varen.

Råvareinformasjon fra frukt.no


Råvarer

 • Asparges, hvit Asparges, hvit
  Hvit asparges dyrkes beskyttet og tildekket med jord i hele vekstperioden og høstes når spissen komm...
 • Asparges, grønn Asparges, grønn
  Asparges er en gammel kulturplante kjent helt fra romertiden. I dag dyrkes den både i Norge, Amerika...
 
1 av 1 tips

 
 
1 av 1 tips

 

Kalorisnill``` ` <p>Asparges inneholder lite kalorier, men er rik på kostfiber. Kostfiber kan normalisere lett forhøyet kolesterol, i tillegg til å bedre fordøyelsen.</p>` /Frukt-og-gronnsaker/Gronnsaker/Asparges-gronn/Kalorisnill/`/Global/Logo/MenyLogoDefault3.jpg

Asparges``` ` <p>Prøv asparges med ridderost og spekeskinke. Godt som forrett eller enkel fingermat.</p>` /Kokkekommentarer/Asparges/`/Global/Logo/MenyLogoDefault3.jpg

 

Er det noe du lurer på?

Vi har kokker i alle våre butikker som mer enn gjerne hjelper deg når du er i butikken! Her kan du også sende et spørsmål til kokken dersom det er noe du lurer på i forhold til matlaging.

Har du spørsmål vedrørende en spesifikk butikk, markedsføring eller sortiment så kan du bruke tilbakemeldingskjemaet i linken her.

Send

 

 

Oppskrifter