Avokado | Meny
Hopp til hovedinnhold
Hopp til hovedmeny
Hopp til lokalmeny
Hopp til støttemeny
Meny Logo

Avokado

Avokado
Avokado er en av de feteste grønnsakene - men det dreier seg om sunt fett. Spis gjerne avokado hver dag.
 

Varebeskrivelse

Avokado er en av de best likte og viktigste ingrediensene i det stadig mer populære latinamerikanske kjøkkenet. De fleste nordmenn har stiftet bekjentskap med den mexicanske sausen guacamole, hvor avokado er hovedingrediensen.

Moden avokado føles myk og har en kremaktig konsistens med en mild nøttesmak

 


Bruksområde

Avokado spises og tilberedes først og fremst rå. Den egner seg godt til bruk i alle typer salater, i guacamole, til fisk og skalldyr, til fajitas og enchilada. Men den er like god alene, f.eks med litt rømme og noen dråper sitron. Most avokado med litt krydder er en god og sunn erstatning for dressinger og sauser.

Hvis du har kuttet opp eller most avokadoen, men ikke skal spise den med det samme, kan du presse noen dråper sitron på fruktkjøttet for å hindre misfarging.


Egenskaper

Avokado er svært mettende, inneholder sunt fett og er derfor godt egnet for de som ønsker en sunnere livsstil.


Kvalitetskrav

Næringsinnhold

Avokado er en fet frukt som inneholder mye enumettet fett. Avokado er rik på B-vitaminet folat og en kilde til vitamin C. Som mange andre frukter og grønnsaker inneholder avokadoen kalium.

Helseeffekt

Enumettet fett er godt for hjertet og kolesterolet. Denne typen fett er avokadoen svært rik på. Hele 77 % av kaloriene i avokado kommer fra fettet den inneholder. Dette halvfaste fettet har en sunn helseprofil sammenlignet med det mettede, harde dyrefettet (det du finner i bacon, pølser og helfete meieriprodukter). Du er faktisk avhengig av å spise litt mykt fett for å kunne gå ned i vekt! Det vannløselige B-vitaminet folat er viktig for dannelsen av friske røde blodceller og normalt DNA (arvestoff). Et tilstrekkelig inntak av folat er viktig før og under svangerskapet fordi folat forbygger fosterskader. Vitamin C er en antioksidant som beskytter kroppen mot frie radikaler som kan skade celler, protein, arvestoff og annet vev. Vitamin C fornyer vitamin E og fremmer jernopptaket. Vitamin C er også nødvendig for et sterkt bindevev i hud, brusk, bein og tenner. Kalium er et mineral som virker blodtrykksenkende og er med på å regulere vannbalansen i kroppen

 

Velg riktig avokado

Avokadosortene kan variere ganske mye i fargetone fra klar grønn til mørk grønn mot nesten svart. Skallet varierer fra helt glatt til ruglete. Men kvaliteten vurderer du på samme måte, og enklest ved hjelp av klemmetesten.

Klemmetesten: Legg avokadoen i håndflaten. Klem forsiktig. En umoden avokado er hard som et eple, mens en moden gir litt etter for trykk. Fullmoden avokado gir lett etter for trykk. Overmoden avokado føles bløt.

Merk deg at avokadosteiner er nesten like stor uansett størrelsen på avokadoen. Små avokado har derfor lite fruktkjøtt og mest stein og anses derfor å ha dårligere kvalitet.

 

Oppbevaring

Umoden avokado har lang holdbarhet i temperatur på 6-10 º, men modnes lett på kjøkkenbenken i en plastpose sammen med f.eks et eple. Moden avokado kan oppbevares i kjøleskap, men aldri under 5 ºC. Da får den grått fruktkjøtt 
1 av 1 tips

 
 
1 av 1 tips

 

Næringsrik avokado``` ` <p>Visste du at avokado er noe av det mest næringsrike du kan spise!</p>` /Kokkekommentarer/Naringsrik/`/Global/Logo/MenyLogoDefault3.jpg

Et sunt alternativ``` ` <p>Avokado er en av de feteste grønnsakene - men det dreier seg om sunt fett.</p>` /Frukt-og-gronnsaker/Gronnsaker/Avocado/Et-sunt-alternativ/`/Global/Logo/MenyLogoDefault3.jpg

 

Er det noe du lurer på?

Vi har kokker i alle våre butikker som mer enn gjerne hjelper deg når du er i butikken! Her kan du også sende et spørsmål til kokken dersom det er noe du lurer på i forhold til matlaging.

Har du spørsmål vedrørende en spesifikk butikk, markedsføring eller sortiment så kan du bruke tilbakemeldingskjemaet i linken her.

Send

 

 

Oppskrifter