Gulrot | Meny
Hopp til hovedinnhold
Hopp til hovedmeny
Hopp til lokalmeny
Hopp til støttemeny
Meny Logo

Gulrot

Gulrot

Den friske, søte smaken gjør gulrot til en svært anvendelig grønnsak. Den kan skrelles og spises som mellommåltid, puttes i matpakken, rives som tilbehør eller til wok, brukes i kake eller kokes i suppe.


 • Salg perioden: 

  januar - desember

 • Oppbevaringstemperatur: 

  0 - 2°C

 • Oppbevaring: 

  Holdbarhet er avhengig av luftfuktighet. På spesiallager er gulrot holdbar i mange måneder. Gulrot taper fuktighet 10 ganger raskere enn en potet pga. sitt tynne skall. Det sier seg selv at den liker

Varebeskrivelse

Gulrot - en toårig vekst i skjermplantefamilien - kommer opprinnelig fra Midt-Østen og Sentral-Asia, hvor den har vært dyrket i minst 2000 år. Araberne tok med gulrot til Spania for ca 1000 år siden og herfra har den spredd seg over resten av Europa. Gulrot trives både i varme og kalde strøk og dyrkes over store deler av verden. Den friske, oransje fargen kommer av betakaroten, som blir til vitamin A i kroppen vår. Det finnes mange forskjellige typer gulrot, og de varierer i størrelse, fasong og farge. I tillegg til den vanlige oransje, finnes det sorte, lilla, gule og hvite gulrøtter. De lilla gulrøttene ble først brukt som fargestoff, og først på 1800-tallet ble det populært å dyrke de oransje gulrøttene vi kjenner best. Noen gulrøtter blir lange og spisse, andre mer butte i fasongen, og noen nesten helt runde. Gulrot er en av de mest brukte grønnsakene i Norge. Den selges både i bunter med gresset på og pakket i poser eller beger. Minigulrot er små gulrøtter som er mest brukt i storhusholdningsmarkedet. De er svært tynne og har en lengde på 8-10 cm eller mindre. Minigulrot selges med gresset på. Noe norsk vare om høsten ellers import resten av året.

Bruksområde

Gulrot spises enten som råkost eller kokt. Rå gulrot er fint som et mellommåltid, eller tilskudd i matpakken. Rå, revet gulrot passer godt til stekt fisk. Kokt gulrot er passende tilbehør til de fleste kjøtt- og fiskeretter. Gulrot brukes i supper, gryter og stuinger og er velegnet til wok. Den brukes også i pickles og til og med i kaker. Gulrøtter er også fine å bruke i rotmos, og vil sette en ekstra spiss på potetmos både på smak og farge.

Egenskaper

Gulrot er rik på betakaroten, som blir til A-vitamin i kroppen vår. Ellers inneholder den en del av de andre vitaminene, foruten kalium, jern og masse fiber. Kokte og mosete gulrøtter inneholder hele tre ganger så mye antioksidanter som rå gulrøtter. Når gulrøttene kokes og moses, frigjøres antioksidantene.

Næringstabell

Spiseligdel Kj Kcal Vann Fett Flerumettetfett Enumettetfett
89   % 153   36   89   g 0,1   g 0,1   g 0   g
Mettetfett Karbohydrat Protein Fiber Kalsium Kalium Vitamin A
0   g 6,7   g 0,7   g 2,7   g 28   mg 298   mg 438   RE
Vitamin C Vitamin B12 Vitamin B6 Vitamin B1 Vitamin B2 Vitamin D Vitamin E (alfa-TE)
4   mg 4   µg 0,05   mg 0,05   mg 0,02   mg 0   µg 0,6   mg
Fosfor Kopper Selen Sink Magnesium Natrium Jern
29   g 0,05   g 0   µg 0,3   g 12   mg 32   mg 0,3   mg
Folat Niacin ekviv. Niacin Betakaroten Mono+Di Stivelse
15   µg 0,9   NE 0,8   mg 5250   µg 6,5   g 0,2   g

Kvalitetskrav

Gulrot skal være fast, og fri for brune flekker, fremmed smak eller lukt. Gulrot skal være uten sprekker eller misfarging i toppen. Vasket gulrot skal være hel og ren. På buntegulrot skal gresset være friskt og grønt.

Råvareinformasjon fra frukt.no


 
1 av 1 tips

 
 
1 av 1 tips

 

Gulrot``` ` <p>Gulrot er roten til mye godt. Deriblant A-vitamin.</p>` /Kokkekommentarer/Gulrot/`/Global/Logo/MenyLogoDefault3.jpg

Visste du at..``` ` <p>Gulroten får den oransje&nbsp;fra betakaroten, som blir til vitamin A&nbsp;i kroppen. Den inneholder også en del andre vitaminer&nbsp;foruten kalium, jern og masse fiber.</p>` /Frukt-og-gronnsaker/Gronnsaker/Rotgronnsaker/Varianter/Gulrot2/Visste-du-at/`/Global/Logo/MenyLogoDefault3.jpg

 

Er det noe du lurer på?

Vi har kokker i alle våre butikker som mer enn gjerne hjelper deg når du er i butikken! Her kan du også sende et spørsmål til kokken dersom det er noe du lurer på i forhold til matlaging.

Har du spørsmål vedrørende en spesifikk butikk, markedsføring eller sortiment så kan du bruke tilbakemeldingskjemaet i linken her.

Send

 

 

Oppskrifter

 • Gulrotsuppe med ingefær Gulrotsuppe med ingefær

  Gulrot, løk, hvitløk og ikke minst frisk ingefær setter sitt preg på denne herlige og varmend...

 • Elses gulrotkake Elses gulrotkake
  Dette er den beste og mest saftige gulrotkaken du noen gang kommer til å smake. Gjennom flere år med...
 • Gulrotsuppe med ingefær og karri Gulrotsuppe med ingefær og karri
  Gulrotsuppen vår har en herlig farge, og er en pryd for både gane og øyet. Karri og ingefær passer v...
 • Kremet gulrot- og purresuppe Kremet gulrot- og purresuppe
  Gulrot og purre er grønnsaker som passer ypperlig i supper. Servér med et dryss av friske urter!

Artikler