Poteter | Meny
Hopp til hovedinnhold
Hopp til hovedmeny
Hopp til lokalmeny
Hopp til støttemeny
Meny Logo

Poteter

Poteter

Poteter er ikke bare poteter, det er store smaksforskjeller, konsistensen varierer og de enkelte sortene er av ulik størrelse. Det finnes en potet til enhver anledning! Alle poteter må varmebehandles på en eller annen måte før bruk. Det beste resultatet får du ved å tilberede dem med skallet på, bare vask dem grundig.


 • Oppbevaringstemperatur: 

  4 - 6°C

 • Oppbevaring: 

  Potet som er uvasket og ligger mørkt og kjølig har lang holdbarhet. Best lagring av potet er mellom 4 – 6 °C. Ved lagring under 4 °C, går stivelsen i poteten over til sukker og poteten får en søt smak

Varebeskrivelse

Poteter er en viktig grønnsak i norsk kosthold og med alle forskjellige måter å tilberede poteter på er ikke det rart. Husk at alle poteter skal lagres mørkt og kjølig. Det meste som omsettes av poteter hos Meny er vasket og pakket i forbrukevennlig emballasje. Disse har kortere holdbarhet, derfor er det ikke uvanlig at poteter i dag er datostemplet.

Jordskokk er et alternativ til potet som blir stadig mer populær. Den er litt søtere enn poteten og egner seg veldig godt til supper og pureer.

 

Poteten stammer fra Sør-Amerika, hvor den har vært dyrket i flere tusen år. De spanske erobrerne brakte poteten til Europa på 1500-tallet, men først på 1700-tallet ble poteten anerkjent og populær i Europa, hvor det ofte var matmangel om vinteren. Fra Europa er poteten blitt spredd over hele kloden. Potet er en av de viktigste matvarene i verden og produksjonen er på ca 300 millioner tonn. Den dyrkes i nesten hele Norge og er en av våre viktigste ernæringskilder, med høyt innhold av karbohydrater, jern og vitaminer. Det finnes mange forskjellige sorter med ulik form, farge, størrelse og bruksegenskaper. Poteten er nøytral i smaken, og passer derfor sammen med nesten all middagsmat.


Bruksområde

Potet har en nøytral og behagelig smak, som gjør at den passer som tilbehør til de fleste matretter. Vi bruker potet kokt, stekt, bakt, stuet, i supper og gryteretter, i salater og omeletter. Potet kan brukes til det meste, og inngår som en viktig ingrediens i vårt daglige kosthold.

 

 


Egenskaper

Potet inneholder lite fett, men er rik på energi. Potet er en av våre aller viktigste kaliumkilder, og inneholder også mangan og jern. Innholdet av C-vitamin er ikke spesielt høyt, men på grunn av at vi spiser potet ofte, har den likevel betydning som C-vitaminkilde. Det er stor forskjell på tørrstoffinnholdet i de forskjellige potetvariantene. Det betyr at innholdet av stivelse er forskjellig, og sortene får forskjellige bruksegenskaper. Poteter med høyt tørrstoffinnhold koker lettere i stykker, mens poteter med for lavt tørrstoffinnhold ikke blir melne, slik de fleste ønsker at poteten skal være.

Næringstabell

Spiseligdel Kj Kcal Vann Fett Flerumettetfett Enumettetfett
82   % 333   78   77   g 0,1   g 0,1   g 0   g
Mettetfett Karbohydrat Protein Fiber Kalsium Kalium Vitamin A
0   g 16,6   g 1,8   g 2   g 8   mg 487   mg 0   RE
Vitamin C Vitamin B12 Vitamin B6 Vitamin B1 Vitamin B2 Vitamin D Vitamin E (alfa-TE)
14   mg 14   µg 0,17   mg 0,09   mg 0,02   mg 0   µg 0,1   mg
Fosfor Kopper Selen Sink Magnesium Natrium Jern
56   g 0,11   g 0   µg 0,3   g 37   mg 1   mg 0,4   mg
Folat Niacin ekviv. Niacin Betakaroten Mono+Di Stivelse
21   µg 2   NE 1,7   mg 0   µg 1,6   g 15   g

Kvalitetskrav

Potet skal være hel, tørr, ren og uten sår eller mekaniske skader. Den skal være velformet og det skal ikke være for stort størrelsesavvik i pakningen. Potet skal ikke ha groer, skal ikke være grønnfarget, og skal være fri for fremmed lukt og smak.

Råvareinformasjon fra frukt.no


Råvarer

 • Rosewald Rosewald

  Rosewald er en spennende fransk gourmetpotet. Den lange, ovale formen og det rosarøde, glansfulle...

 • Fjellmandel Fjellmandel

  Fjellmandel er mandelpoteter dyrket i de norske fjellregionene, Østerdalen, Gudbrandsdalen og Opp...

 • Laila Laila
  Laila er en halvtidlig sort (sen sommer/tidlig høst) som hovedsakelig dyrkes på Østlandet.
 • Ostara Ostara
  Ostara er en ferskpotet (nypotet) med store avlange knoller, hvitt skall med grunne grohull og lyst ...
 
1 av 1 tips

 
 
1 av 1 tips

 

Vær varsom``` ` <p>Poteter er ømfintlige for lys og må oppbevares mørkt, fuktig og mellom 4 - 6 grader.</p>` /Frukt-og-gronnsaker/Poteter/Var-varsom/`/Global/Logo/MenyLogoDefault3.jpg

 

Er det noe du lurer på?

Vi har kokker i alle våre butikker som mer enn gjerne hjelper deg når du er i butikken! Her kan du også sende et spørsmål til kokken dersom det er noe du lurer på i forhold til matlaging.

Har du spørsmål vedrørende en spesifikk butikk, markedsføring eller sortiment så kan du bruke tilbakemeldingskjemaet i linken her.

Send

 

 

Oppskrifter

Artikler

Tema

 • Tilbehør til vilt Tilbehør til vilt

  Tilbehør er en viktig del av viltmåltidet. De rette grønnsakene er med på å gjøre et godt måltid ...