Gulløye | Meny
Hopp til hovedinnhold
Hopp til hovedmeny
Hopp til lokalmeny
Hopp til støttemeny
Meny Logo

Gulløye

Gulløye
Gulløye er Nord Norges egen potet som har vært dyrket i landsdelen i mer enn hundre år.

  • Salg perioden: 

    Gulløye høstes fra midten av september. Dette er en potetsort med ekstremt gode lagringsevner, så de

  • Oppbevaringstemperatur: 

    4 - 6°C

  • Oppbevaring: 

    Gulløye er en veldig god lagringspotet. Om kjøleskap er eneste oppbevaringssted, er det best å oppbevare Gulløye i papiremballasjen.

Varebeskrivelse

Gulløye er Nord Norges egen potet som har vært dyrket i landsdelen i mer enn hundre år. Historien forteller at poteten var i vesken til rallarene som kom over grensen fra Sverige. I dag dyrkes Gulløye stort sett ingen andre steder enn nord for Polarsirkelen. Potetsorten er krevende, og avlingene varierer derfor fra år til år. Gulløye er en skjør potetsort som lett sprekker under opptak og lagring. Fra gamle dager sies det at potetbøndene nikket anerkjennende når de kunne høre Gulløye sprekke under opptak. Dette var et tegn på at årets avling var av den riktige kvaliteten. Gulløye regnes som gourmetpotet, sammen med mandel og ringerikspotet, og er veldig godt egnet til lutefisk og rakefisk. Den intensive nordnorske vekstsesongen gir Gulløye en kraftig potetsmak og en melen konsistens. Ytre kjennetegn på Gulløye er de røde grohullene, som sorten er alene om å ha. Innvendig kjennetegnes poteten med sitt delikate gule kjøtt. Poteten er mest utbredt i Nord-Norge, men den blir stadig oftere å se i butikkene i Srør-Norge.

Bruksområde

Dampkokes i 15 – 20 minutter. Gulløye bevarer smak og næringsinnhold best om den dampkokes med skallet på. Gulløye passer utmerket til vilt, i tillegg som vanlig kokt potet til de fleste retter.

Egenskaper

Potet generelt inneholder lite fett, men er rik på energi. Potet er en av våre viktigste kaliumkilder. Innholdet av C-vitamin er ikke spesielt høyt, men på grunn av at mange spiser poteter ofte, har den likevel betyning.

Kvalitetskrav

Potet generelt skal være hel, tørr og uten sår eller mekaniske skader. Den skal være velformet og i pakningene skal det ikke være for stort størrelsesavvik. Poteter skal ikke ha groer, skal ikke være grønnfarget og skal være fri for fremmed lukt.

Råvareinformasjon fra frukt.no


 
1 av 1 tips

 
 
1 av 1 tips

 
 

Er det noe du lurer på?

Vi har kokker i alle våre butikker som mer enn gjerne hjelper deg når du er i butikken! Her kan du også sende et spørsmål til kokken dersom det er noe du lurer på i forhold til matlaging.

Har du spørsmål vedrørende en spesifikk butikk, markedsføring eller sortiment så kan du bruke tilbakemeldingskjemaet i linken her.

Send