Jul hos Meny | Meny
Hopp til hovedinnhold
Hopp til hovedmeny
Hopp til lokalmeny
Hopp til støttemeny
Meny Logo

Jul hos Meny

Jul hos Meny

Jul - tiden for store matgleder!

Aldri er maten så mye i fokus som i julen. Hos Meny får du alt du trenger til julebaksten, de store middagene med alt tilbehøret, til sildebordet og konfektgavene.

Jul har blitt feiret i Norge i over tusen år, men lenge var høytiden en midtvintersfest omkring vintersolverv, den 21. eller 22. desember. 

Her finner du alt av oppskrifter og aktiviteter som tilhører julen!

Med ekstra god mat og med juleøl hyllet man gudene og at solen snudde og igjen skulle komme tilbake etter mørketiden her i nord. De kristne juletradisjonene, slik vi kjenner dem i dag, tok langsomt form fra 1500-tallet, med at man spiste spesiell mat og gikk i kirken for å hylle Jesu fødsel og vise sin medmenneskelighet. I dag er de norske juletradisjonene en blanding av mange hundre forskjellige tradisjoner fra hele Europa.

 

Rettene og skikkene varierer mye mellom landsdeler og land. Flere steder i Norge er det tradisjon å spise rømmegrøt eller risengrynsgrøt med spekekjøtt til formiddagsmat. Både spekemat og grøt finner du mange varianter av hos Meny.

I Norge er det vanlig å servere svineribbe, pinnekjøtt eller torsk til julemiddagen, men mange spiser også lutefisk, skinkestek og kalkun. Kjøper du frossent pinnekjøtt, ribbe eller kalkun hos Meny er det viktig å huske at denne trenger god tid til å tine. I flere Menybutikker kan man også få kjøpt ferdig krydret, rutet og eventuelt stekt ribbe fra ferskvaredisken til jul. 

Dessert kan kjøpes ferdig hos Meny, men veldig mange syns det er koselig å lage selv. Vi nordmenn er veldig tradisjonelle når det gjelder dessert til julematen og det går som oftest i multekrem, riskrem, karamellpudding og fruktsalat med is eller krem.

Den travle tiden før jul bruker vi ofte til å forberede den store dagen, men også til å kose oss med god mat, god bakst og god drikke. Julebaksten kan samle hele familien, både store og små. Tradisjonen tro kan man bake pepperkaker, kakemenn, de sju slag, kransekake og brune pinner. Pepperkakehus er også et veldig populært innslag i de fleste hjem.
 

 
1 av 1 tips

 

Menykokken lager lutefisk`ftp://ftp.qbrick.com/ncode/Menykokken 33 Jul Lutefisk.flv`` /PageFiles/14115/Lutefisk.png` <p>Vil du vite hvordan man tilbereder lutefisk? Menykokken viser deg hvordan</p>` /Video/Menykokken-lager-julemat/Lutefisk/`/PageFiles/15084/lute_liste.png

Menykokken lager kalkun`ftp://ftp.qbrick.com/ncode/Menykokken 32 Jul Kalkun.flv`` /PageFiles/14117/Kalkun.png` <p>Vil du vite hvordan man tilbereder julekalkunen, og få forslag til god stuffing? Menykokken viser deg hvordan.</p>` /Video/Menykokken-lager-julemat/Kalkun/`/PageFiles/15083/kalkun_liste.png

Menykokken lager pinnekjøtt og vossakorv`ftp://ftp.qbrick.com/ncode/Menykokken 34 Jul Pinnekjott.flv`` /PageFiles/14119/Pinnekj%c3%b8tt.png` <p>Vil du vite hvordan man tilbereder pinnekjøtt og vossakorv til jul? Menykokken viser deg hvordan.</p>` /Video/Menykokken-lager-julemat/Pinnekjott-og-vossakorv/`/PageFiles/15082/pinne_liste.png

Menykokken lager ribbe`ftp://ftp.qbrick.com/ncode/Menykokken 31 Jul Ribbe.flv`` /PageFiles/14113/Ribbe.png` <p>Vil du vite hvordan man får sprø svor på juleribba? Menykokken viser deg hvordan.</p>` /Video/Menykokken-lager-julemat/Ribbe/`/PageFiles/15081/ribbe_liste.png

 
1 av 1 tips

 

Å smaksette kalkunbryst...``` ` <p>...er forholdsvis lett når du vet hvordan. Smør kalkunbrystet inn med litt pesto og surr bacon rundt. Da får du en spennende og kraftig smak på kalkunkjøttet.</p>` /Kokkekommentarer/A-smaksette-kalkunbryst/`/Global/Logo/MenyLogoDefault3.jpg

God, mild kålrotstappe``` ` <p>Hvis du vil lage en god og mild kålrotstappe til julemiddagene moser du noen kokte poteter sammen med kålroten før du blander inn meierismør og fløte samt litt pinnefett.</p>` /Kokkekommentarer/God-mild-kalrotstappe/`/Global/Logo/MenyLogoDefault3.jpg

Sprø skorpe på pinnekjøttet?``` ` <p>Forvarm grillen i stekeovnen og&nbsp;legg pinnekjøttet på en rist eller i en langpanne&nbsp;litt høyt i ovnen i ca. 5 minutter. Bruk sterk varme. </p>` /Kokkekommentarer/Spro-skorpe-pa-pinnekjottet/`/Global/Logo/MenyLogoDefault3.jpg

Sprø spor på ribben?``` ` <p>Sett ribben øverst i ovnen under grill, eller med maks overvarme. La ribbesvoren blåse seg opp og følg med til den er akkuratt passe sprøstekt.</p>` /Kokkekommentarer/Spro-spor-pa-ribba/`/Global/Logo/MenyLogoDefault3.jpg

Rundere smak på kålrotstappen?``` ` <p>Mos noen poteter sammen med pinnefett, litt fløte og meierismør sammen med kålroten så får du en mye rundere smak på kålrotstappen.</p>` /Kokkekommentarer/Kalrotstappe/`/Global/Logo/MenyLogoDefault3.jpg

 

Er det noe du lurer på?

Vi har kokker i alle våre butikker som mer enn gjerne hjelper deg når du er i butikken! Her kan du også sende et spørsmål til kokken dersom det er noe du lurer på i forhold til matlaging.

Har du spørsmål vedrørende en spesifikk butikk, markedsføring eller sortiment så kan du bruke tilbakemeldingskjemaet i linken her.

Send

 

 

Råvarer

  • Pinnekjøtt Pinnekjøtt

    Pinnekjøtt er mest utbredt i områder med sauehold, særlig på Vestlandet. Navnet kommer av dampkok...

  • Ribbe Ribbe

    Ribben har vært en del av det norske kostholdet siden midt på 1800-tallet. Stadig flere nordmenn ...

  • Lutefisk Lutefisk

    Lutefisk er tørrfisk eller klippfisk av torsk eller lange som er utbløtt i vann, lutet og så vann...

  • Juletorsk Juletorsk

    Det er fremdeles mange som spiser torsk på julaften. Fersk, nytrukket torsk med lever, rogn, pote...

Oppskrifter

Artikler

  • Kjappe fakta om svinekjøtt Kjappe fakta om svinekjøtt

    Svinekjøttet er muligens det kjøttslaget som er gjenstand for mest myter og urettferdig krit...

  • Inviter til lutefisklag Inviter til lutefisklag

    Noen ganger lager du mat fordi det kommer gjester. Andre ganger, som på lutefisklaget, kommer gje...

  • Ekte lutefisk Ekte lutefisk

    EKTE lutefisk lages av skrei som er fisket under lofotfiske. Alt gjøres for hånd som det er gjort...

  • Julegaveideer Julegaveideer

    Vi nærmer oss jul igjen og det er tid for å kjøpe inn julegaver. Hvorfor ikke glede sine nærmeste...

Tema

  • Alternativ julemat Alternativ julemat

    46% av befolkningen kunne overhodet ikke tenke seg å gi avkall på de tradisjonelle julerettene. E...

  • Lag ditt eget julegodt Lag ditt eget julegodt

    Det er noe fryktelig sjarmerende over hjemmelaget julegodteri. Sjokoladen drypper kanskje litt, n...

  • Inviter til Gløggkveld! Inviter til Gløggkveld!

    Inviter til rolig gløggkveld med varme krydderdrikker, ostefat og en god julefilm.

  • Hjemmelaget marsipan til jul Hjemmelaget marsipan til jul

    Marsipan hører julen til og er en perfekt gave å gi bort. Hvorvidt du har kjøpt ferdigmarsipan i ...

 

Syv slag til jul

Syv slag til jul

Her finner du oppskrifter på de tradisjonelle syv slagene. Er du ikke kakebake-typen men kakespise-typen, finner du alle kakene hos Meny - fiks ferdige.

Tilbehør til julemåltidet

Tilbehør til julemåltidet

Julematen har sitt klassiske tilbehør med noen små variasjoner fra familie til familie. Siden julen handler om å følge tradisjoner, er det smart å være trofast mot disse hvis vi vil beholde familiefreden! Hos Meny får du alt du trenger av råvarer til julematens tilbehør.