Råd for riktig grilling | Meny
Hopp til hovedinnhold
Hopp til hovedmeny
Hopp til lokalmeny
Hopp til støttemeny
Meny Logo

Råd for riktig grilling

Råd for riktig grilling

Grilling forbindes med sommer og oppfattes som den sosiale måten å lage mat på. Her får du gode råd som gjør grillmaten din både bedre, saftigere og sunnere.

Kull, briketter og tennvæske

  • Briketter brenner lenger men kull har bedre effekt, så hva som er best å bruke avhenger av hva du legger på grillen.
  • La tennvæsken trekke inn i kull/briketter i ca. 10 minutter før du tenner grillen. NB! Sprut aldri tennvæske direkte på flammene.

Varme

  • Grillen må bli skikkelig varm før du setter i gang med grillingen.
  • En gassgrill trenger ca. 5 minutter, mens en grill med kull/briketter trenger ca. 20 minutter.
  • Når kull/briketter er dekket av hvit aske er grillen klar.
  • Grill ved lavere temperaturer over lengre tid.
  • Med en gassgrill er det lett å justere varmen, men det er slett ikke umulig på en kullgrill. Det gjør du ved å lage en sone hvor det ikke er kull under slik at maten kan grilles indirekte.

Ren grill

  • Husk at grillristen må være rengjort før grilling.
  • Før bruk kan den gjerne pensles med litt olje slik at ikke maten brenner seg fast. Alternativt kan du pensle maten med olje.
  • Har du gassgrill med lavastener så sørg for at disse også er rene.

Kjøttet

  • Mørt kjøtt som indrefilet, ytrefilet, mørbrad, entrecôte, koteletter og kyllingfileter egner seg godt til grilling hvis det er skåret i jevne skiver eller i biter tredd på spyd.
  • Du kan gjerne marinere kjøttet. Det gir mer smak på grunn av krydder og saftighet fordi marinert kjøtt ofte stekes i noe kortere tid.
  • Kjøtt som ikke er mørt egner seg ikke på grillen.
  • Skal du grille pølser eller andre bearbeidede kjøttvarer, så velg de som er merket med nøkkelhull.

Flammer

  • Hvis det flammer opp i grillen skjer dette fordi fett fra kjøttet smelter og drypper ned.
  • Legg maten til side, for eksempel på en tallerken eller i sonen uten kull, for å unngå at den blir brent og la flammene dø ut før du fortsetter grillingen.
  • Det kan lønne seg å grille mindre fettrike matvarer.

Avstand

  • Sørg for å ha god avstand mellom maten og varmekilden. Du bør derfor droppe engangsgrillen og heller investere i en liten bøttegrill når du skal ut på tur å grille.
  • Sørg for god lufttilførsel når du griller og snu maten flere ganger så unngår du brent mat som verken er godt eller sunt.

Hygiene i utekjøkkenet

  • En ting som er spesielt viktig å huske på er å ta med et eget fat eller fjøl til kjøtt som er ferdig grillet, slik at man ikke legger nygrillet mat tilbake der det rå kjøttet lå.

Lykke til med sommerens grilling!

kilde: matprat.no