Matsvinn-eksperimentet 2018: Hvordan kaste mindre mat? Se video

Matsvinn-eksperimentet 2018: Hvordan kaste mindre mat?

Publisert 13. november 2018
Gjennom Matsvinneksperminetet ville vi se hvor mye en helt vanlig småbarnsfamilie klarer å redusere sitt matsvinn med i løpet av fire uker. Les om eksperimentet og se minidokumentaren her

Hvert år kaster nordmenn over 220 000 tonn spiselig mat hjemme, mens vi i dagligvarebransjen kaster 51 000 tonn. Det synes vi i MENY er alt for mye. Vi har derfor satt oss et mål om å halvere vårt eget matsvinn innen 2025. Samtidig ønsker vi å se hvordan vi kan hjelpe forbrukerne til å kaste mindre mat.

Men det er likevel i hjemmene våre det kastes mest mat.  Hva skjer egentlig med maten etter at den forlater butikken? Hvorfor kaster den gjennomsnittlige nordmann hver åttende handlepose? Er det noe vi kan gjøre for å hjelpe norske husholdninger å redusere sitt matsvinn?

 

Familien Raclew Familien Raclew

Eksperimentet

For å teste hvordan vi kunne redusere matsvinnet hjemme hos kundene våre, bestemte vi oss for at vi ville gjennomføre et eksperiment:

Hvor mye kan én familie kutte matsvinnet sitt på bare to uker, hvis MENY også hjelper til?

Vi fant en helt vanlig småbarnsfamilie familie som handler på MENY – familien Rachlew. De ville hjelpe oss med eksperimentet vårt. 

Kjøpmann Thomas ved MENY Skedsmo Senter, og hans ansatte var klare for å gjøre det de kunne for å hjelpe familien å kaste mindre mat i løpet av en måned. Kjøpmann Thomas ved MENY Skedsmo Senter, og hans ansatte var klare for å gjøre det de kunne for å hjelpe familien å kaste mindre mat i løpet av en måned.

Butikken som skulle hjelpe familien var MENY Skedsmo. Kjøpmann Thomas og hans ansatte var klare for å gjøre det de kunne for å hjelpe familien å kaste mindre mat i løpet av en måned.

Nico og Tobias spiser kveldsmat Nico og Tobias spiser kveldsmat

Familien registrerer matsvinn

I to uker førte matkastedagbok hvor de veide og skrev ned alt de kastet av spiselig mat.

Det var mer som gikk i søpla enn de kanskje trodde. Familien Rachlew kastet 12 kilo mat på bare to uker, noe som tilsvarer 312 kg spiselig mat i søpla per år. Det er nesten hver fjerde handlepose eller ca 18.000 kroner i året.

Dette svinnet skulle vi prøve å redusere, gjennom noen få, smarte tiltak som familiene kunne teste hjemme.

Kokken Emil kommer på besøk Kokken Emil kommer på besøk

Tiltakene familien testet var: 

  • Planlegge innkjøp gjennom å handle i nettbutikk
  • Bruke bokser for å organisere pålegg og restemat 
  • Kjøpe småbrød for å unngå brødsvinn
  • Porsjoneringsberegning
  • Resteoppskrifter og tips 
Familien Raclew får resultatene Familien Raclew får resultatene

Resultatene

Etter at familien hadde gjennomført tiltak for å redusere sitt matsvinn kastet de 4.6 kg mindre enn de første ukene; en reduksjon på 39%! Nå kaster de i snitt bare hver åttende handlepose. Hvis de klarer å opprettholde dette vil det tilsvare en reduksjon i matsvinnet på 119 kg per år – eller ca 7 300 kr.

Eksperimentet vårt indikerer at små tiltak, kan utgjøre en stor forskjell i kampen mot matsvinn.

Dette var de mest effektive tiltakene ifølge familien:

  • Lære om porsjonering av mat
  • Resteboks i kjøleskapet
  • Være bevisst på matkasting