Julens beste Matskatter fra Agder Se video

Julens beste Matskatter fra Agder

Agder har alt. Hav og fiske, en langstrakt og frodig kyst, dype daler og driftige fjellgårder. Det gjør at du finner mange spennende Matskatter fra Agder-traktene. Dette er Matskattene du bør prøve til jul!

Her lager de mye god, lokalprodusert mat, som sursild, eplemost og nydelig pinnekjøtt av lam på fjellbeite.

Prøv krekling-gelé med tyttebær til julemiddagen, laget på bær som er sanket i skogen. Skikkelig gode Matskatter, med andre ord, som du kan kose deg med til jul. 

Røyland Gård har hele tiden vært opptatt av utnytting av naturressursene. Høsting, sanking og foredling har vært en naturlig del av hverdagen på gården fra starten av. Røyland Gård har hele tiden vært opptatt av utnytting av naturressursene. Høsting, sanking og foredling har vært en naturlig del av hverdagen på gården fra starten av.

Syltetøy og gele fra Røyland Gård

Gele og syltetøy fra Røyland Gård er laget av lokal frukt og bær. Høstet og sanket for hånd, for å gjøre god mat enda bedre. 

  • Ripsgele med vanilje passer godt sammen med cottage cheese, men kan også brukes til kjøttretter.
  • Eplegele med granskudd passer godt til blåskimmelost eller som tilbehør til lam, vilt eller fisk.
  • Solbærsyltetøy er laget av ville solbær, og passer godt på brødskiven.
  • Kreklinggele med tyttebær passer godt til ostefatet og på brødskiva, men også som smakstilsetter i sauser og gryter.

Lam fra Fjellgarden Hovden

På Fjellgarden Hovden øverst i Setesdal driver ekteparet Merethe Hjemdahl og Rolf Arne Haugen produksjon av både pinnekjøtt, pølse og spekemat.

  • Pinnekjøtt - her saltes lammesider og tørkes i fjelluft til nydelig pinnekjøtt. Helt uten tilsetningstoffer.
  • Fenalår - på Fjellgarden Hovden saltes lammelår og tørkes i fjelluft til de lekreste fenalår. Helt uten tilsetningstoffer.

Eplemost fra K.G. Puntervold

Friskpresset eplemost av hageepler fra Sørlandet. Et friskt og leskende naturprodukt, helt uten tilsetningsstoffer.

Prøv en Matskatt til jul

Prøv en Matskatt til jul

MENY-Lauget med sjefskokk Espen Schøning Lie i spissen, har reist landet rundt og funnet produkter som preger norsk matkultur. Disse Matskattene har en unik smak, kvalitet og historie, og de er laget av folk som brenner for godt håndverk.

Rosalita fra Tjamsland Ysteri

Rosalita ferskost er ystet av melk fra kyr på Tjamsland gård. Osten er mild, frisk og delikat. Prøv den til julefrokosten!

Reinhartsen har laget sild i særklasse i en årrekke, og disse har en naturlig plass på frokostbordet til jul. Reinhartsen har laget sild i særklasse i en årrekke, og disse har en naturlig plass på frokostbordet til jul.

Sild og røkelaks fra Reinhartsen

Helt siden 1931 har Reinhartsen laget sild i særklasse. Til jul har tomatsilden, karrisilden og sursiden fast plass på bordet.

På frokostbordet passer også deilig varmrøkt laks med koriander og chili. Den er laget av laksesider av høy kvalitet, og bør serveres romtemperert for den beste smaksopplevelsen.