Nortura - Tynset

Nortura - Tynset

Møre og fløyelsmyke spekeskinker som smelter på tunga.

På to gårder i nærheten av Mjøsa får grisene spesialfôr tilsatt bergmynte og avles opp til å bli ekstra store griser. Disse to gårdene er også de eneste som produserer skinkegris under merkenavnet Santa Kristina.

Initiativet til å bygge "skinkedestinasjonen" Tynset ble til som fabrikkarbeiderne på Nortura Tynsets reaksjon på "eksos-skinkedebatten". De fabrikkansatte hadde sett seg lei av eksos-skinke fra utlandet, og slo et slag for bærekraftige alternativer.

I 2014 ble det avslørt at hele skinker frakter med bein fra Spania og Italia til Norge for fortolling, tilbake til Spania eller Italia for bearbeiding, og så tilbake til Norge for salg i norske butikker.

Grunnen til den lange reisen er de utenlandske produsentenes jag etter profitt og hensynsløse forhold til klimaet. 

Målet med å bygge «skinkedestinasjonen Tynset» er å løfte frem Tynset-skinka som et kortreist og godt norsk alternativ, som viser hvordan norsk skinkeproduksjon kan bidra positivt til å styrke norsk landbruk, matkultur og skape arbeidsplasser og skatteinntekter på Tynset.

På den måten håper Santa Kristina å bidra til at flere velger lokal og kortreist mat, reduserer klimautslippene og kanskje også øker turismen til Tynset.

Godt stell gir god smak

Begge gårdene steller grisene godt og sørger hele tiden for å sikre best mulig dyrevelferd. Med sitt tørre innlandsklima og friske fjelluft, har Tynset et ideelt utgangspunkt for langtidsmodning. For å mørne skinkene, blir de massert og gjort klare for modningsprosessen som ligger foran dem.

Skinken blir rengjort og tørket før de går inn i sin varme periode, hvor de henger i et klimatisert rom på rundt 14 grader. Det er her de utvikler sin karakteristiske smak og farge. Kvaliteten sjekkes underveis med en pinne av en hestelegg, som fanger opp smak og lukt.

Santa Kristina-skinken finner du i de fleste MENY-butikker