Bufar - håndlaget ost av stølsmelk

Bufar - håndlaget ost av stølsmelk

I Valdres er det lange tradisjoner for osteproduksjon. Bufarost - en fastost ystet for hånd av helmelk fra glade kyr på stølsbeite i fjellet, er et godt eksempel på dagens videreføring av disse stolte tradisjonene.

Dagen buskapen ble flyttet hjem igjen til gården etter å ha tilbrakt sommeren på seteren, kalles bufardagen. Bufardagen var en travel dag for seterfolket, og noen av de daglige rutinene, som å separere melken, måtte vike. Men melken var verdifull og måtte ikke gå til spille. Dette løste seterjentene med å yste ost av helmelken. Osten ble modnet i kjelleren hjemme på gården, fikk en særdeles flott gul farge og ble tatt frem til jul og gjestebud.

Bufar – Valdresost fra Wangensten i Valdres, produseres også i dag på gamlemåten av helfet melk fra kyr som har beitet på setervollene i Valdres. Egenskapene til stølsmelken er fra Valdres er så spesielle at det er skrevet en doktorgradsavhandling om den, og sammensetningen gir ost i særklasse. 

Valdres Ost

Valdres Ost

Osten som blir produsert på Valdresmeieriet av familien Wangensten er så god at den fortjente en doktorgrad.

Ettersom det bare er om sommeren det er tilgang på stølsmelk, lages Bufarosten bare en kort periode i sommerhalvåret. Når osten er ferdig ystet modnes den på trehyller fra tre måneder til et par år. Gjennom modningen utvikles små lekre hull, den delikate gule fargen, og fyldig rund smak ved lang modning.

Bufarost er passer godt til ostebordet, til småretter og snacks. Den er nydelig som pålegg på grovt brød, og smeltet til ostesmørbrød og gratinering.

Bufar Valdresost får du kjøpt i nettbutikken og alle MENY-butikker i Norge.