Dybvik - Borgundfjorden Se video

Dybvik - Borgundfjorden

Klippfisk i særklasse fra vakre Sunnmøre. Les om lokalmatprodusenten og kjøp klippfisk fra Dybvik her.

Jakob & Johan Dybvik AS er en familiebedrift som i dag blir videreført av tredje generasjon. Bedriften holder til midt inne i Borgundfjorden, på sørsiden av Ålesund på Sunnmøre, og har produsert tradisjonell klippfisk i snart 100 år.

- Vi er tre brødre som fører arven videre; Jan Petter, Sindre og Jakob Dybvik – de ”tre bacalao-musketerne”. Bedriften ble startet av vår farfar i 1923, og vi har alle tre fysisk vokst opp i bedriften og var så heldig å få bli med og lære kunsten av å lage god klippfisk av vår far helt fra barnsben av. Dette håndverket fører vi videre, og vi forsøker hver dag å lage verdens beste klippfisk, forteller Jakob Dybvik.

Smak, kvalitet og kunden i fokus

Da brødrene tok over bedriften ønsket de å ta vare på de gamle tradisjonene, samtidig som de så inderlig ønsket å gjøre dagens forbruker oppmerksom på det fantastiske produktet.

- Vi bestemte oss derfor for å skape en klippfiskbedrift med smak, kvalitet og kunden i fokus. Fra dette ståstedet har vi videreutviklet bedriften vår og klippfiskmarkedet i Norge med nye forbrukerrettede produkter, forteller Jakob.

En viktig del av hverdagen hos Dybvik er å inspirere forbrukeren til å bruke klippfisken i ulike retter og i forskjellige sammenhenger. Dette har de gjort ved å lansere produkter som passer til mer enn bare tradisjonell klippfisk, som ”convenience-produkter”, altså ferdiglagde eller delvis ferdiglagde produkter som er ferdig utvannet og gasspakket.

På den måten har vi fått en naturlig utnyttelse av hele fisken, og unngår svinn. Vi jobber også kontinuerlig med produktutvikling.

- Vi har blant annet kommet med ferdigretter som bacalaogryte og bolinhos, sier Jakob.

Havets spekeskinke

Under produksjonsprosessen oppstår det som Dybvik-gutta kaller ”klippfiskmagi”. Klippfiskmagi er en konsentrasjon av smak og næringsstoffer, som skjer gjennom foredlingen. 10 kilo levende fisk blir konsentrert til en protein- og smaksbombe på ca. 3,5 kilo, totalt forskjellig fra råstoffet – en gastronomisk nytelse er født.

- Klippfisk er havet spekeskinke med en helt unik og fantastisk smak. Gjennom tilvirkningen til klippfisk blir torsken gjenfødt i en renere og en ekstatisk nytelse, forteller Jakob.

Klippfisk har ekstremt høyt proteininnhold, ingen karbohydrater og samtidig mye jern, jod, Omega-3, D-vitamin, selen, kalsium, B-vitamin og B12. Fisken er med andre ord godt for både kropp og helse.

- Når det gjelder produksjon, tukler vi ikke med håndverket vårt. Vi benytter oss av verdens fineste hvitfiskråstoff som ingrediens. Råstoffet vårt kommer fra bærekraftige fiskeressurser, hvor fisken er villfanget i kalde, klare havområder. Etter vi får fisken inn på fabrikken vår på Fiskarstrand går den gjennom tilvirkningsprosessen, hvor det bare tilsettes salt. Fisken beholder da alle sine mineraler og vitaminer under prosessen, sier Jakob.

Hvorfor er det viktig med lokale varer og produkter?

- Fordi det er en del av vår identitet og forteller en historie om hvor vi kommer fra og våre verdier. Uten dette mister vi litt av oss selv. I dagens mangfold er det viktig å sette fokus på lokale varer, legger han til.

Produkter fra Dybvik får du i alle MENY-butikker.