Suldalskinke

Suldalskinke

Fjellmat Frå Suldal vil gjøre nordmenn stolte over sin egen spekematkultur. Deres annerkjente Suldalskinke er et produkt av det beste av Norsk kjøtthåndverk, modnet i den frie norske naturen.

Modnet med naturen som verktøy

I det vestlandske fjellklimaet ved Mostøl, 640 meter over havet, har Fjellmat frå Suldal bygget et tørkehus som lar vinden blåse nærmest fritt igjennom det. Her henger de deiligste skinker og modner i minimum 15 måneder.

Klimaet i Mostøl er skiftende. Fuktig Atlanterhavsluft som gir tåke og regn blir hyppig avløst av krystallklar, blå himmel.

De tørrsaltede skinkene får henge mellom 15 og 18 måneder, gjennom alle de fire årstidene, der temperaturen kan variere med 40 °C. Det setter et unikt preg på skinkene, som får en mild, men karakteristisk smak og aroma.

Familietradisjoner

Det hele startet i 2002. Kjøttprodusenten Brødrene Lundal i Åkrafjorden hadde lyst å starte opp skinkeproduksjon basert på familiens gamle tradisjoner, og lette etter en plass å modne skinkene.

Når de kom i kontakt med Olav Vetrehus i Suldal falt brikkene på plass. Familien Vetrehus hadde også laget skinke for egen bruk i generasjoner, modnet på samme måte som i familien Lundal; over lang tid på en støl på fjellet.

Det måtte testes ut om dette kunne gjøres i større skala. Vetrehus bygde et bur på fjellet og Lundal leverte ferdig salta skinker, som ble sirlig hengt opp i den friske fjellufta, og fikk henge over vinteren. Resultatet var slående – her var det virkelig potensiale!

Anerkjent og (litt) lettere tilgjengelig

Siden da har mye skjedd. Et spesialbygd tørkehus er på plass ved Mostøl med plass til 2000 skinker, et anlegg for skjæring og pakking har gjort tynne skiver av skinka tilgjengelig i butikk, og skinkene har høstet heder og ære.

Skinka frå Suldal var blant finalistene i Det norske måltid 2014, og i mai i år fikk de tildelt hedersmerket Spesialitet for unik smak.

Foreløpig er skinka til salgs i mange Meny-butikker på Vest- og Østlandet, men stadig flere viser interesse for den. Nylig ble den første forsendelsen sendt av gårde til Trøndelag.

Suldalsskika er tilgjengelig i utvalge MENY-butikker.