Grøstad - Undrumsdal Se video

Grøstad - Undrumsdal

Heldiggrisene på Grøstad.

Eventyret startet på 90-tallet i Undrumsdal i Re kommune i Vestfold da de nye, unge bøndene Hans Runar og Gry Knapstad overtok en gård i Undrumsdal etter Hans Runars bestefar.

Gården ble drevet på helt tradisjonelt vis med drift av jorda, men ingen dyr. De to unge bøndene hadde ingen landbrukserfaring, men ønsket å skape seg en arbeidsplass på gården.

På Grøstad går grisene ute hele året, og får utløp for naturlige instinkter som å grave i jorda På Grøstad går grisene ute hele året, og får utløp for naturlige instinkter som å grave i jorda

Slapp grisen ut i det fri

Det hadde tidligere vært svineproduksjon på gården, men det tok ikke lang tid før de så at denne driftsformen ikke passet dem. De begynte dermed å se seg om etter andre muligheter.

På gården stod det gamle hønsehuset med jorder rett på utsiden – en bygning med bare ett stort rom. De dro fram motorsaga, skar hull i veggen og slapp grisen ut av bingen og ut i det fri.

- En gris som ikke hadde snust på annet enn betong og flis, var rask til å stikke trynet i jorda på let etter godsaker. For bøndene ble dette en skikkelig godfølelse, forteller daglig leder Trude Viola Antonsen.

Kjøp produkter fra Grøstad hos MENY

Gøy på landet

Gøy på landet

På Grøstad Gård får grisene leve ut sine naturlige instinkter. Her er det lov...

Grøstad Gris ble etablert i 2000 og vokste til å bli landets fremste produsent av økologisk svinekjøtt. Det startet med den svært ettertraktede, økologiske juleribba. Andre ble det medisterkaker og senere pølser av, i et pølsemakeri i Larvik som Grøstad kjøpte i 2003.

Behovet for flere griser meldte seg, og flere bønder knyttet seg til Grøstad – som driver etter samme konsept.

Grisene er nysgjerrige og vil ofte være med på det som skjer. Her er Gry Beate med grisen Gunda. Grisene er nysgjerrige og vil ofte være med på det som skjer. Her er Gry Beate med grisen Gunda.

Tar hånd om hele verdikjeden

Brått dør Hans Runar Knapstad på sykkeltur i september 2013, og gjengen står foran to valg; legge seg ned eller kjøre på? De valgte sistnevnte, og mandag morgen 05:00 var det bare å trekke pusten, brette opp ermene og gjøre jobben.

- Folk vil ha produkter produsert på ærlig vis, og er opptatt av at dyrene har hatt et godt liv.

I juli 2014 kjøper NorgesGruppen 49 prosent av Grøstadgris AS. I dag har Grøstad leieproduksjon på alle produktene sine hos Slakter Eftedag i Tjølling. Alt utenom den kokte skinken er økologisk, og flere av pølsene er også uten gluten og melk.

Å ha friheten til å rote i halm, gress og jord gir grunnlag for et lykkelig griseliv Å ha friheten til å rote i halm, gress og jord gir grunnlag for et lykkelig griseliv

– Siden vi har hånd om hele verdikjeden vet vi langt mer om råstoffet vi bruker i produktene våre. Vi styrer hvilket tilleggsfôr dyrene får og har en helt klar konseptbeskrivelse på hvordan livet til en Grøstadgris skal være. Om du er på Grøstad Gård eller hos produsent Astrid Staurheim i Bø, så lever grisen det samme gode liv, sier Trude Viola.

Økologisk gris kan umulig konkurrere på pris. Dyrevelferd er kanskje det beste argumentet for å velge Grøstad, og Gry og Trude er heller ikke i tvil om at kvaliteten blir en helt annen når grisene lever et naturlig liv. 

– Kjøttet ble testet på kokker og enkelte fersvaresjefer ble gjort, som mente at dette var noe helt annet – et saftig smakfullt svinekjøtt

Lokalmat øker kvaliteten

– Det er viktig at vi produserer mat i Norge, av norske råvarer, og her er lokalmatproduksjonen den aller viktigste aktøren. Den er i stor grad med på å ivareta et godt norsk landbruk, og gir motivasjon til neste generasjon til å jobbe innen landbruket, mener Trude Viola Antonsen.

– Lokalmatproduksjon er også identitetsbyggende. Når innbyggere i Re forteller meg at de har vært på en butikk et annet sted i landet og funnet Grøstad, ønsker de å fortelle at «det produktet er fra der jeg bor», sier Trude Viola.

Hun mener videre at lokalmatproduksjon er med på å øke kvaliteten på produktene fra de store aktørene innen norsk matproduksjon.

– Det er nå en gang slik at forbrukeren bestemmer hva som selges, og med alle de flotte matskattene i landet vårt må de aller største bare holde tritt. Med en slik synergi gir det oss mer kvalitetsmat.

Produkter fra Grøstad Gris finner du i alle landets MENY-butikker og i nettbutikk