Askim frukt- og bærpresseri Se video

Askim frukt- og bærpresseri

Ren saft rett fra nabolaget i Østfold.

Askim Frukt- og Bærpresseri er et tradisjonsrikt presseri som ble etablert i 1936 av lokale bønder og hageeiere, og produserer den dag i dag produkter basert på tradisjon og kvalitet.

I dag presser Askim Frukt- og Bærpresseri rabarbara, bær, epler og fremstiller produkter basert på råvarer hentet fra store deler av Østlandet. Det produseres eplemoster, bærsafter, rabarbarasafter, geleer og syltetøy, og fortsatt leverer hageeiere egne bær og frukt til presseriet, slik det er gjort i over 80 år.

Pressing av epler og bær for hageeiere var den viktigste delen av virksomheten i mange år. På 2000-tallet startet presseriet også pressingen av kaldpresset rapsolje basert på norske rapsfrø, og de er i dag Norges største produsent av dette.

Størstedelen av sortimentet har vært uendret i mange år, og både eplemostene og bærsaftene fremstilles i dag slik de gjorde for 20-30 år siden. Tradisjon, prosesskunnskap, smak og kvalitet har vært viktige bærebjelker i virksomheten, sier daglig leder Astrid Lier Rømuld.

Presseriets virksomhet er fortsatt sterkt preget av hagens sesonger, og har høysesong når bær og epler er modne. Det presser mye ferske råvarer for å ivareta smaken så godt som mulig, og mener glass bevarer produktets smak og stabilitet best.

For mange er produktene fra Askim Frukt- og Bærpresseri knyttet til sterke barndomsminner om eplemost på søndagsmiddagen hos farmor eller bærplukkingen hos naboen, som Astrid tror er noe av grunnen til at produktene faller så godt i smak hos folk.

- Vi får også tilbakemeldinger på at produktene våre smaker ”ekte” og naturlig. Vi tror også at mange er mer opptatt av å ta vare på lokalproduksjon og støtter i større grad opp om norskproduserte varer med lokal identitet, forteller hun.

Eplemosten fra Askim frukt- og bærpresseri får du i utvalgte MENY-butikker i Østfold, Akershus og Oslo.