Lerstang kylling fra Vestfold Se video

Lerstang kylling fra Vestfold

Lerstang kyllinger en rase som er definert som saktevoksende kylling, og det gir en helt unik smaksopplevelse.

MENY-Lauget jobber iherdig med å gjøre hele MENYs produktutvalg enda bedre, og det de har klart med Lerstang-kylling er intet mindre enn unikt.

For den mildt sagt ambisiøse gjengen i MENY-Lauget handler det alltid om å strekke seg enda lengre for å gi kundene det aller beste. En av disse 22 utvalgte menn og kvinner, er den franske kokken og mateksperten Patrick Castellano fra byen Toulouse syd i Frankrike – i dag en respektert ferskvaresjef hos MENY Indre Havn i Sandefjord. Han er mildt sagt stolt over den nye Lerstang-kyllingen, for her snakker vi ekte fransk kylling.

Sasso rase

- Sasso (Selection Avicole de la Sarthe etdu Sud-Ouest) som har avlet frem dennes aktevoksende brune rasen, er Frankrikes eldste og viktigste produsent av kvaliteten Label Rouge kylling.Sasso har i over 50 år hatt fokus på saktevoksende kylling, dyrevelferd og høy spisekvalitet. Label Rouge er noe av det ypperste i det franske markedet, og vår nye kylling er godkjent for denne kvaliteten, forteller Patrick.

Vi i MENY-Lauget har samarbeidet tett med produsenten Gårdsand i Vestfold, som har tatt inn kylling fra Frankrike til avl i Norge.

Navnet Lerstang kommer fra gården til Gårdsand-sjefen, Ådne Søyland – og det er her Lerstang-kylling klekkes – før de vokser opp på 11 godkjente gårder, alle i Vestfold.

Høy dyrevelferd, bedre smak 

Et annet medlem av MENY-Lauget, som har vært aktivt med i utviklingen av Lerstang-kylling, er den dyktige kokken og ferskvaresjef hos MENY Solsiden, Ståle Sandvik. Han gikk læretiden sin ved restauranten L’Atelier Berger i Paris. Sandvik brenner både for god smak og dyrevelferd og mener vi her har funnet en optimal løsning.

- Det finnes neppe noen kyllinger i Norge som vokser opp under bedre kår. Disse kyllingene er robuste, det er få dyr per kvadratmeter og nok av plass å boltre seg på. De har halmballer, vagler, kråsstein og naturlig dagslys.

De fôres med godt fôr som produseres i Vestfold og spiser seg mette på det. Foret består av en god andel grovfôr, dette er viktig for god tarmhelse, for sysselsetting, og gir kyllingen utløp for et naturlig adferdsmønster.

Kyllingene lever også nesten dobbelt så lenge som ordinære kyllinger, og snittvekten er på 1,9 kilo. De har en naturlig døgnrytme med naturlig lys og lever et så sunt og naturlig liv som mulig. Det er fra 5-50 minutter fra de forskjellige oppdrettsgårdene og frem til slakteriet i Re, og her blir kjøttet møysommelig behandlet av dyktige fagfolk. Vi snakker fransk kvalitet, godt forankret i lokale, kortreiste tradisjoner – herlig, velsmakende mat på ærlig vis, sier Sandvik.

Fem produkter – med og uten marinade

Lerstang-kylling kommer som fem produkter du finner i alle landets 200 MENY-butikker. Tre av dem er naturelle og to er marinerte. Marinaden er utviklet av pølsemaker Kristian Andersen hos Gårdsand i samarbeid med MENY-Lauget. 

I tillegg finner du ferdig griller Lerstang kylling i ferskvaredisken i de aller fleste MENY-butikker.

Her er Patrick Castellanos tips:

Hel kylling naturell

Egner seg til helgrilling på spyd eller hel- steking i ovn. Fyll den gjerne med brød og hvitløk, en god olivenolje, salt og pepper. Vil du ha litt ekstra spennende smak, løfter du skinnet fra kyllingen og fyller med godt smør, salt, pepper, hvitløk og persille eller stekt sopp og bacon.

Kyllinglår naturell eller marinert

Benes ut og stekes i panne med sopp og sjalottløk. Stek først med skinnsiden
ned. Låret er den absolutt beste delen av kyllingen fordi det er mye fett der som gir ekstra god smak. For øvrig er det alltid godt med kantarell og små, delikatesse- poteter til.

Kyllingbryst naturell eller marinert

Bank en filet og fres duxelles – en blanding av finhakket sopp og sjalottløk i pannen. Legg blandingen i den bankede kyllingfileten og rull sammen fileten som en pølse. Pakk i plastfilm, og la trekke til 70°C kjernetemperatur (12-14 minutter). Fjern plasten og skjær opp i skiver. 

Lerstang-kylling får du i alle landets MENY-butikker.