Bjelle gård - Kristiansand

Kalvesussen fra Bjelle Gård

Produktet

Kalvesuss er et særdeles godt eksempel på naturlig mat uten kunstige tilsetninger/konserveringsmidler eller prosesser. Det er kun kalvekjøtt, litt svor fra gris, karve, pepper og salt.

Det er uklart når Kalvesussen oppstod, men produktet kan være flere hundre år gammelt. Det har blitt laget i flere varianter, men i nyere tid har oppskriften blitt best ivaretatt i Vest-Agder, hvor det fortsatt står sterkt. 

På gårdene i Vest-Agder spilte Kalvesussen en viktig rolle ved spesielle anledninger. Til julefeiring, bryllup og gravøl satte Kalvesussen en ekstra spiss på matbordet og var viktig for renommeet til gården. Kalvesuss serveres på brød eller lefse, det er spesielt godt på hjemmelaget, grovt brød med litt majones og rødbet. 

Produktet var en gårdsspesialitet og svært lokal. Det var et produkt som ikke kunne lagres lenge og helst spises opp dagen det ble servert.

Historien

Så var det en gang midten av 60 tallet at Roald Rosseland også kalt "Sussebassen" og Øyvind Wikstøl fikk en ide om at dette produktet fortjente å finne veien fra bygda til byen. Det vart et vågalt prosjekt som ble startet og et salgsapparat måtte etableres. Tidlig i denne fasen kom Spesial Grossisten med Magne Moy i spissen, inn som det viktige salgsleddet.

Det skulle vise seg at Kalvesussen hadde startet en nytt liv i byen Kristiansand, nærmere bestemt i Vågsbygd Delikatesse.

Roald Rosseland og familie har stått sammen om dette produktet siden den gang og Vest-Agder har fått den Kalvesussen de trenger. Historien blir helt komplet når Kalvesussen flyttes i 1996 fra Vågsbygd og til Bjelle Gamle Gård. En gård der nettopp kalveproduksjon hadde stått sentralt på store deler av1900 tallet.

I dag

Familien Rosseland er eiere av Bjelle Gamle Gård, og Kalvesussen sammen med bryllupslokale er i dag livsgrunnlaget for denne gården. Vi er stolte over å kunne tilby dette helt spesielle produktet som har en lang historie i Vest-Agder.

Ja, flere Ganger får vi telefoner fra Østlandet og Vestlandet og de lurer på om det er mulig å få kjøpe Kalvesuss noen steder i nærheten. Men da er svaret Sørlandet og Vest Agder,  Kalvesussens hjemland.

Kalvesussen til Bjelle Gård får du i utvalgte MENY-butikker i Agder.

Relaterte artikler