Snarum Gartneri - Lier

Hans Erik Fuglerud på Snarum Gartneri i Lier leverer ferske krydderurter året rundt. Men den fargerike gartneren krydrer også hverdagene til alle rundt seg gjennom sitt mangslungne engasjement, sin nytenkning og sitt smittende humør.

For Hans Erik er urter en ­besettelse, noe det 8000 kvadratmeter ­store ­drivhusanlegget på gården er et ­synlig bevis på. Gården bærer også preg av en av Fugleruds andre ­besettelser. Den tidligere speedwaykjøreren har fått bygget et innholdsrikt motor­sportmuseum i en tidligere møkkakjeller. Hans Erik er tredje generasjon på Snarum Gård. Bestefaren kjøpte gården i 1929 og både bestefaren og faren drev allsidig gårdsbruk. Gartneriet har Hans Erik bygget opp selv, og i dag produseres det mellom fire og fem millioner planter i året.

– Nordmenn reiser mye mer enn før og har fått smaken for nye retter. Det er nok en viktig årsak til at vi har begynt å ­bruke så mye ferskt krydder i middags­maten, ikke minst i asiatiske retter og pasta, ­f­orteller Fuglerud.Han startet forsiktig med produksjon av kruspersille, dill og gressløk for 23 år siden, men dyrker nå et fullt sortiment krydderurter.

– Stadig flere får øynene opp for flere typer urter enn de mest tradisjonelle som for eksempel ­basilikum, noe som handler mye om bevisstgjøring. Butikkene har blitt mer oppmerksomme på urter og er flinkere til å ha nok utvalg, mener Fuglerud.

Hans Eriks viktigste råd er at urtene er til for å spises.

– De er ikke ment å være en ­dekorasjon på kjøkkenbenken, men skal ­brukes mye mer enn folk gjør. Spis dem så raskt som mulig og bruk rikelig av urter i all slags mat, sier Fuglerud engasjert.

Ikke bare har Lier-gartneren utviklet et utvalg av urter som har truffet smaken til det norske folk. Han har også hele tiden hatt fokus på miljø- og energibesparende tiltak i produksjonen.

Man skulle tro at det krever enormt mye energi for å drive et slikt anlegg i Norge med kalde vintre og varierende vær. Det er også tilfellet, men med et energieffektivt anlegg er det mulig å produsere mye per arealenhet og kilowattime. 

– Vi bruker mye strøm, men vi bruker den fornuftig, sier Fuglerud.

Han har blant annet montert ­reflektorer som gjør at han får mest mulig lys fra ­lampene i drivhusene og setter plantene tett. I tillegg prøver han å bruke strøm til de ­tidene på døgnet det er billigst – når folk flest bruker lite strøm.

Fuglerud er også levende opptatt av naturens kretsløp og er ivrig på å teste ut kompost som jordforbedring.

– Naturen er det mest intelligente vi har, for den er i stand til å reparere seg selv. Og kompost blir ansett som det «sorte gullet», fordi den gir tilbake næringsstoffene til ­j­orden, forklarer Fuglerud.

I dag er det nabogårdene som får glede av Hans Eriks jordeksperimenter, men på sikt satser han på å kunne benytte seg av ­kompostert jord også i gartneriet.

– Jeg ønsker å spille mest mulig på lag med naturen, avslutter den energiske ­Lier-gartneren.

«Ikke bare får vi plantermed god smak, men vi får ogsåen ekstra god smak i munnenav å vite at det vi spiser erprodusertpå en måte somspillerpå lag med naturen» Hans Erik Fuglerud.

Relaterte artikler