Eggen gardsysteri - Tolga

Ost i verdensklasse fra Hedmark.

I fjellbygda Vingelen i Tolga kommune ligger garden Eggen, rundt 700 meter over havet. Der produseres det ost av økologisk mjølk, som kvitmuggost, blåmuggost, salatost og fastost. 

Eggen Gardsysteri har eget ysteri på gården, og ysteriet eies og drives av ekteparet Ola Eggen og Liv Bjørnstad. 

Ysteriet ble bygd i 2001, fordi ekteparet hadde et ønske om å øke verdiskapingen på gården og skape arbeidsplasser for dem begge på gården. I 2012 overtok sønnen Marius gårdsdriften, mens ekteparet fortsatt driver ysteriet.

Økologisk og lokalprodusert

Produktene er økologiske og lokalprodusert, og mjølka kommer fra gårdens egne kyr samt fra en annen økologisk gård i bygda.  Om sommeren er kuene på setra og beiter på frodig fjellbeite. 

Setra ligger opp mot Nonsvola, ca. 900 moh. og i randsona av Forollhogna Nasjonalpark. Mjølka fraktes ned til gården tre til fire ganger i uken til foredling.

Prisvinnende ost

Blåmuggosten deres Fjellblå holder verdensklasse, som kom frem under Trøndersk Matfestival i 2010. Da vurderte den internasjonale matjournalisten Rosemary Rundle og resten av den fagtunge juryen matspesialiteter fra regionen. 

«Mye smak, men fortsatt myk, og god balanse i osten. Denne blåmuggosten er eksepsjonell ved at den har dybde og smak. Den vil være perfekt til matlaging, men samtidig smake godt alene på en ostetallerken", var juryens dom.

 I 2017 fikk Fjellblå gullmedalje i World Cheese Awards i London.

I tillegg til Fjellblå, har Eggen Gardsysteri fire andre, gode oster av høy kvalitet: Fjellost, Eggen Spesial, og Salatost med fjellurt og hvitløk.

Ostene til Eggen gardsysteri får du i utvalgte MENY-butikker i Norge.