Nortura - Tynset

Smaken som kan målbinde prinsesser.

På to gårder i nærheten av Mjøsa, får grisene spesialfôr tilsatt bergmynte, og avles opp til å bli ekstra store griser.

Det er bare to gårder i Norge som produserer skinkegris under merkenavnet Santa Kristina – men selv om produksjonen er liten er kvaliteten høy!

Skinkedestinasjonen Tynset

Initiativet til å bygge Skinkedestinasjonen Tynset ble til som fabrikkarbeiderne på Nortura Tynset sin reaksjon på eksos-skinkedebatten.

De fabrikkansatte har sett seg lei av eksos-skinke fra utlandet og slår nå et slag for bærekraftige alternativer. I fjor ble det avslørt at hele skinker fraktes med bein fra Spania og Italia til Norge for fortolling, tilbake til Spania eller Italia for ferdig bearbeiding, og så tilbake til Norge for salg i norske butikker. Grunnen til den elleville skinkereisen er de utenlandske produsentenes jag etter profitt og hensynsløse forhold til klimaet.

Målet med å bygge Skinkedestinasjonen Tynset er å løfte frem Tynset-skinka som et kortreist og godt norsk alternativ som viser hvordan norsk skinkeproduksjon kan bidra positivt til å styrke norsk landbruk, matkultur, skape arbeidsplasser og skatteinntekter på Tynset. På den måten håper Santa Kristina å bidra til at flere velger lokal og kortreist mat, reduserer klimautslippene og kanskje også øker turismen til Tynset.

Godt stell gir god smak

Begge  gårdene steller grisene godt og sørger hele tiden for å sikre best mulig dyrevelferd. 

Med sitt tørre innlandsklima og friske fjelluft har Tynset et ideelt utgangspunkt  for langtidsmodning. For å mørne skinkene blir de masserte og gjort klare for modningsprosessen som ligger foran dem. Skinkene blir rengjort og tørket før de går inn i sin varme periode, hvor de henger i et klimatisert rom på rundt 14 grader. Det er nå de utvikler sin karakteristiske smak og farge. Kvaliteten sjekkes med et spesielt  bein fra  hestelegg.

Først etter 24 måneder har skinken fått den riktige smaken og aromaen som karakteriserer Santa Kristina. Æra er klar etter 14 måneder, og smaken ser ut til å kunne målbinde både prinsesser og halve kongeriket.

Santa Kristina skinken får du i utvalgte MENY-butikker.

Relaterte artikler