Eldhus - Evanger

Det er stor forskjell på bare or og bare ord.

På Eldhus gjør vi ting annerledes, og det er ikke noe vi bare sier. Ta veden vi røyker med, for eksempel. Or levert av lokale bønder. Det er ikke mange produsenter som røyker med or, og dette bidrar selvfølgelig til at kjøttet får en helt spesiell smak. Røykeprosessen må for øvrig tilpasses både årstid, vær og temperatur. Nettopp dette er hva våre ansatte er spesielt flinke til. For de kan faktisk se, lukte og føle når kjøttet er klart for salg. Det høres kanskje utrolig ut, men så blir det jo også en helt utrolig smak.

Eldhus-produktene vossakorv, pinnekjøtt, smalahove og tiriltunga kommer fra den vakre Evanger-bygda i Voss kommune. Med sine stupbratte fjellsider egner Evanger-traktene seg spesielt godt til saue- og geitehold.

Eldhusrøkt vossakorv

Eldhusrøkt vossakorv er et produkt med lang historie. På gårdene i Evanger hadde hver går sin egen oppskrift. Alle mente selvsagt at de hadde den beste pølsa. Vi har hentet det beste fra alle.

Eldhusrøkt vossakorv er røkt på Evanger og inneholder kjøtt fra får, storfe og svin. Den er grov og saftig. Slik det alltid har blitt gjort røykes pølsene i eldhus. Her blir det fyrt opp med oreved. Røyken fra oreveden gir pølsa sin karakteristiske smak: Smaken av natur, av eldhus og av godt håndverk.

Eldhusrøkt pinnekjøtt

Fra lang tid tilbake var eldhusrøkt pinnekjøtt en godt bevart hemmelighet fra Vossetraktene.  Nå erobrer dette produktet med den spennende smaken det ganske land.

Eldhusrøkt pinnekjøtt er produsert av de beste lammene. Sider av vestlandslam blir lakesaltet og tørrsaltet i ryggen. Alt arbeid foregår fortsatt for hånd. Både tradisjon og omtanke legges ned i produktet.  Etter salting blir sidene hengt opp i gamle eldhus. Her blir det fyrt opp med oreved, og en blanding av tørr og våt flis gjør at det ulmer, ikke brenner. Kombinert med naturlig modning gir dette en smak av vestnorsk kultur. Hvor lenge kjøttet skal tørkes, røykes og hviles er et håndverk som krever lang erfaring.

Kunnskapen går ofte i arv fra én generasjon til neste. Pinnekjøtt har en viktig plass i juletradisjonene, og det er det gamle håndverket som gir den fine modningen og den gode smaken.

Produktene til Eldhus får du i utvalgte MENY-butikker i Hordaland

Relaterte artikler