Ostegården - Fana Se video

Ostegården - Fana

Ostene fra Ostegården er laget med kjærlighet. Det siste tilskuddet fra Ostegården er fastosten Fanaost, som vant World Cheese Awards i Bergen november 2018.

Norske Fanaost er verdens beste

Fanaosten fra Ostegården i Hordaland danket ut nær 3500 oster fra hele verden...

Idyllisk plassert i Fana utenfor Bergen ligger Breivik gård som produserer deilige oster etter originale, franske oppskrifter.

På en liten vestlandsgård ved Fanafjorden sør for Bergen bor og driver ekteparet Ruth og Jørn Hafslund med melking og ysting av 10-12 melkekyr. Når besetningen ikke er større sier det seg selv at det hele blir nært og personlig.

- Kuene beiter fritt hele sommeren på en gammel eng bestående av mange sorter og gress og lyng, noe som gir en helt egen karakter på melken. Har de lyst kan de til og med ta seg et bad i sjøen, som engen grenser ned mot. Her er det ingen hast, hverken med produksjon eller volum, sier driver Jørn Hafslund.

Gården har sitt opphav fra 1600-tallet, og i tillegg til melkeproduksjon gjennom mange generasjoner ble det tidligere også drevet transport av fisk til Nord-Norge. I dag er det bare tradisjonell gårdsdrift i tillegg til produksjon av helt spesielle oster.

- Vi ville gjøre noe med den fine melken vi produserer her på gården, og ost var et godt alternativ. Planen var at jeg skulle gjøre alt selv, og lage ost én gang i uken. Slik ble det ikke, da etterspørselen ble stor og jeg måtte ansatte en til å hjelpe. Nå har vi 3,5 årsverk på gården utenom meg. Småskalaproduksjonen gir muligheter for utvikling av unike og spesielle produkter med høy kvalitet, forteller Jørn.

Ostene produseres i et moderne ysteri, som ligger vegg i vegg med husdyrene. Ostene produseres i et moderne ysteri, som ligger vegg i vegg med husdyrene.

Lært å yste av de aller beste

Råvarene til et produkt er viktig. Engen til Ostegården består av mange grassorter som gjør at foret til kyrne blir sammensatt, noe som gir en spesiell melk. Det produseres camembert og brie etter originale, franske oppskrifter, men også halvfast ost, ferskost og drenert yoghurt. En av deres halvfaste oster, Jørnsberg, er en av tre norske oster som har fått MENY-Anbefalerstempel av MENY-Lauget. Dette er en av de aller beste norske ostene du finner i ostedisken hos MENY. 

- Vi har lært oss ysting av verdens beste innen faget, og stor interesse for ysting gjør at vi hele tiden arbeider med å gjøre produktet bedre. Grunnen til at vi blant annet lager camembert og brie er at det er en ost med mange utfordringer i produksjonen. Det er noe vi liker, for da får vi et helt spesielt produkt. Ostene produserer i et moderne ysteri, som ligger vegg i vegg med husdyrene. Det produseres oster med mangfoldig smak og karakter, med en myk og behagelig konsistens, sier Jørn.

Det produseres oster med mangfoldig smak og karakter, med en myk og behagelig konsistens. Det produseres oster med mangfoldig smak og karakter, med en myk og behagelig konsistens.

Det siste tilskuddet i sortimentet fra Ostegården er fastosten Fanaost. Fanaosten har rund, mild smak og fast konsistens. Smaken blir kraftigere ved modning.

Osten gikk til topps i mesterskapet World Cheese Awards i Bergen høsten 2018, og bærer tittelen «Verdens beste ost 2018-19». 

Norske Fanaost er verdens beste

Fanaosten fra Ostegården i Hordaland danket ut nær 3500 oster fra hele verden...

Det siste tilskuddet i sortimentet fra Ostegården er fastosten Fanaost. Det siste tilskuddet i sortimentet fra Ostegården er fastosten Fanaost.

Hvorfor er det viktig med lokalproduserte varer?

- Forbrukerne liker å vite så mye de kan om produktene. At varene er produsert lokalt er i vinden og noe folk er opptatt av, og jeg tror dette bare er begynnelsen. Folk vi ha historien, forteller osteprodusenten.

Oster fra Ostegården selges i alle landets MENY-butikker.