Den glade ku - Breifjorden

Gleden over opprinnelige smaker.

Nordigarden ligger nord-østvendt ved Breifjorden på Indre Nordmøre. Solbærmarmeladen som lages her, er etter mormoren til eierens oppskrift, og den skal det være vaniljestang i. Godt til ostefat, i viltsausen eller ved siden av kjøttretter, og til vafler og rømme. Nam- ikke rart den har blitt populær!


Opprinnelsen til solbærmarmeladen er fra min oldemor Anna, som levde på Haramsøya på Sunnmøre først på 1900-tallet. Solbærbuskene tålte godt det salte havfokket, og ble derfor en av få bærvekster som kunne trives i hagen som lå helt i fjøresteinene. Dette var selvfølgelig en c-vitaminkilde som kom godt med i kostholdet, man kjøpte ikke appelsiner enda! Sammen med kålrot var solbæra en variasjon i hverdagssmaken, som hovedsakelig besto av havregraut og sild og flatbrød.

Da min mormor og siden min mor senere skulle lage ekstra godt solbærsyltetøy, ble bærene behandlet på en spesiell måte, og kokt med vaniljestang.

Denne behandlingen av bæra gjør vi også i dag, og tar på denne måten godt vare på den opprinnelige bærsmaken.

For å få fram den gode smaken bruker vi den tid som trengs når vi lager solbærmarmeladen. Vi bruker ekte vaniljestang;  hvis du ser godt etter kan du se vaniljefrøene i marmeladen! Solbærmarmeladen inneholder 50% bær.

Produktene til Den Glade Ku får du i utvalgte MENY-butikker i Møre- og Romsdal