Tingvollost

Verdensberømt Kraftkar.

Tingvollost har oppkalt ostene etter historiske personer fra stedets middelalderhistorie. Kraftkar er knyttet til de mange myter om drengen Tore Nordbø og hans overnaturlige styrke. Han var så stor at han måtte gå sideslengs inn gjennom dørene til folk. Kraftkar er også en vellagret blåskimmelost med en kremaktig og litt kornete konsistens. Osten ble kåret til verdens beste ost under VM i ost, i San Sebastian i Spania, i november 2016.


Tingvollost er et familiedrevet gårdsmeieri som lager fem forskjellige typer kvit- og blåmuggoster basert på pasteurisert kumelk fra egen gård.

Tingvollost ble etablert i 2003 på Saghaug gard i Tingvoll kommune på Nordmøre. Gården har en lang håndverkshistorie tilbake til 1303 og i dag bor vi fire generasjoner sammen på bruket.

Ystingen foregår i et eget gårdsmeieri som ble bygd i 2006. Vegg i vegg med ysteriet ligger fjøset bygd i 2009. Herfra kommer fersk melk rett inn i de to ystekarene på 700 liters kapasitet tre dager i uka. 


Det brukes kun pasteurisert kumelk fra egen gård til ystingen. I år 2014 bruker vi ca 200 000 liter melk til egen osteproduksjon. Det går med 10 liter melk for å lage 1 kg ost. Årsproduksjonen ligger dermed på omkring 20 000 kg ost. I tillegg leverer gården ca 400 000 liter melk til TINE sin Jarlsbergproduksjon i nabokommunen.

Tingvollost sine oster har vunnet en rekke priser, spesielt ved den vellagra blåmuggosten Kraftkar som i 2011 vant gullmedalje under både Landsutstillingen for gardsost (NM), Nordiske ostefestival i Danmark og World Cheese Awards i Storbritannia. I 2016 ble osten også kåret til verdens beste ost under VM i ost i San Sebastian i Spania.

Tingvollost  får du i utvalgte MENY-butikker i Norge

Relaterte artikler