Holmen crisp - Gjøvik

Brød fra vikingtiden. Oppland.

Bakst av flatbrød og rømmebrød er gamle håndtverkstradisjoner fra tidenes morgen, og flatbrødlinjen til Holmen Crips, med "Reodor Felgen" preg, har maskindeler som er over 100 år gamle. 


Holmen Crisp AS ble etablert i 1991, som en familiebedrift, fisjonert ut fra det gamle brenneriet Holmen Brænderi AS (HB) på Gjøvik. Brenneriet drev med potetforedling, mineralvann og spritproduksjon, og gjennom potetforedlingen vokste flatbrød produksjon av poteter og erter frem som et eget segment.  

Erterbrød er ”vassekte” innlandskost med røtter helt tilbake til vikingtiden. Flatbrødbaksten foregikk ofte to-tre ganger i året, vår og høst. Mange steder gikk bakstekjerringer fra gård til gård og bakte et halvt års forsyning av gangen. Den ugjærete deigen ble delt i emner, kjevlet til tynne leiver og stekt på begge sider på en takke. Deretter ble brødet lagt i store stabler på stabburet. Flatbrød ble brukt hver dag og så og si til alle måltider. Målet for Holmen Crisp er å holde liv i denne gode norske tradisjonen er og få flatbrødet tilbake på middagsbordet – slik de gjør på restaurant eller i syd Europa med sin baguette! 

Relaterte artikler