Epleslang - Oslo

Håndplukkede epler fra Oslos hager

Epleslang eplemost er en prisvinnende eplemost laget av 100 % epler, helt uten tilsettingsstoffer. I tillegg er mosten ufiltrert for å få den ultimate eplesmaken. Eplemosten er kortreist som få, og laget av epler som er til overs. Eplene er håndplukket i Oslos hager, og deretter presset og pasteurisert på Abildsø gård. Hver flaske er like unik som naboens epler, det vil si at syrligheten og sødmen vil kunne variere noe fra flaske fra flaske.

Epleslang tror på å inkludere alle. Vi tilbyr jobb for motiverte mennesker med nedsatt funksjonsevne og unge som ønsker arbeidserfaring.  Hos oss står de for innhøstingen av eplene, og de gjør en fabelaktig jobb. Epleslang eplemost er  rett og slett fylt med god samvittighet.

Historien vår

Hvorfor er det så få som bruker eplene i hagen sin? Dette spørsmålet stilte vi oss som studenter ved Gründerskolen, og det som startet der som en skoleoppgave, har vokst til en kjent merkvare og produkt.

Mange i byen har flere epler enn de selv kan høste og spise. Vi syns alle epler bør komme til nytte og bestemte oss derfor for å på epleslang – etter invitasjon fra snille og gavmilde hageeiere. Ideen vår var og er, å knytte sammen byens natur- og matressurser med menneskelige ressurser og lage et lokalprodusert kvalitetsprodukt.

Epleslang har tre viktige verdier: Vi ønsker å ta samfunnsansvar, være miljøvennlige og tilby topp kvalitet for dem som nyter eplemosten vår!

Epleslang sysselsetter mennesker med funksjonshemming og unge som trenger arbeidstrening. De høster eplene som blir til 100% naturlig eplemost, og hjelper også til med etikettering og pakking.

Visjonen vår er å inspirere og forandre tradisjonell businesstankegang ved å sette fokus på bærekraft, skape bevissthet rundt mat, og å benytte fullt ut både de naturlige og menneskelige ressurser.

Vi har hele tiden vært opptatt av å finne gode samarbeidspartnere, og er stolt over at eplepressen vi bruker, som står på Abildsø gård, midt i Oslo; at vi bruker Bilkollektivet som transportverktøy, Miljøbudet som distributør og Cultura-bank som pengeforvalter.

I 2013 ble vi kåret til Årets sosiale entreprenør og takket være prispengene fra FERD Sosiale Entreprenører, kunne vi øke produksjonen og sørge for at hele åtte personer fikk arbeid.

Fra 7 tonn første året gjorde vi et solid hopp til 22 tonn.

I 2014 har vi utvidet ennå mer, og også inkludert ungdom som trenger arbeidserfaring og mestring. Med god hjelp har vi kunne plukke over 35 tonn med epler fra mer enn 400 hager. Over 750 hageeiere har meldt sin interesse, så 2015 kan bli nok et rekordår i Oslo. Men vi stopper ikke der. Også andre byer og land har ubrukte ressurser, og vi planlegger å utvide og redde enda flere epler i tiden som kommer.

Oppskrifter

Epletoddy

3 dl Epleslang

4 skiver fersk ingefær

2 stjerneanis

1/3 bit av en kanelstang

 

Fremgangsmåte:

Ha alle ingrediensene i en gryte og kok opp og la trekke i noen minutter.

Server rykende varm!

 

Eplehavregrøt uten koking

• 1,5 dl havregryn

• 1 dl Epleslang

• 3 ss naturellyoghurt

Tilsett etter eget ønske og smak: frø, nøtter, frukt..

 

Fremgangsmåte:

Bland alt sammen i en bolle og sett i kjøleskap et par timer eller over natta. Server som den er eller rasp 1/2 eple og bland i.  Er grøten for tykk kan du spe den ut med ennå litt mer Epleslang eller ha litt melk til. Strø gjerne litt ekstra topping som hakkede mandler og lignende over. Nyt!

Produktene fra Epleslang får du i utvalgte MENY-butikker i Oslo.

Relaterte artikler