Den sorte havre - Våler

Verdens sunneste havre befinner seg på Tveter gård i Våler.

Den Sorte Havre fra Tveter gård har et høyere fett- og proteininnhold enn vanlig hvit havre, og kan nokså sikkert titulere seg med ”verdens sunneste havre”.

Svarthavren har vært dyrket i Norge siden før vikingtiden, og er optimalt tilpasset det norske klimaet. Kornsorten har cirka 50 prosent mer umettet fett og 15 prosent mindre karbohydrater enn vanlig hvit havre. Den er også mer motstandsdyktig mot sykdommer og gir renere produkter enn vanlig havre.

Havren har blitt dyrket i Norge i alle fall tilbake til vikingtiden, mens den hvite havren vi i dag forbinder med havre ble importert til Norge først mot slutten av 1800-tallet. Før det dyrket man altså svarthavre.

På Tveter gård i Våler i Østfold har familien Anstensrud tatt frem igjen dyrkingen av svarthavre, og lager i dag høykvalitetshavregryn basert på dette urkornet.

- Vi produserer antagelig den mest unike havren. Den smaker veldig godt, og vi har fått flere utmerkelser for produktet vårt, forteller Johan Anstensrud.

Ville lage grøt på verdens sunneste havre

Ideen med å dyrke den gamle havresorten kom fra en god nabo under elgjakten. Familien Anstensrud likte tanken på å gi yngstemann Georg grøt laget av havregryn fra verdens sunneste havre – dyrket på egen gård og ikke importert.

- I Østfold har man noen av de beste forholdene for å dyrke havre i Norge. Vi driver et familiebruk, og hele tre generasjoner er med på driften. Vi er havreentusiaster, som ser at havre er verdens sunneste kornslag og som på mange måter definerer en tusenårig mattradisjon med god grøt i Norge, sier Johan.

Den Sorte Havre var først i Norge med å lage steel cut (kuttet havregryn), og banet vei for andre produsenter. Svarthavren dyrkes på egen gård og syv omkringliggende nabogårder. Avlingen sendes til Tøsse Mølle, hvor havren enten kuttes eller valses. Deretter sendes den i retur til gården, hvor den pakkes for hånd.

Per i dag jobber det to pakkere på gården, men også Johans far Emil hjelper ofte til. Johan kjører treskeren når avlingen skal høstes. Fredrik Zeiner-Gundersen jobber med markeds- og innsalgsbiten, samt drift av nettbutikken og sosiale medier.

Verdens sunneste og beste havre

Hvorfor Den Sorte Havre er et godt likt produkt tror Johan er fordi familien bryr seg ekstra mye om kvaliteten på det de produserer, samt at svarthavren er noe som er helt unikt.

- Så vidt vi vet er vi de eneste i verden som lager havregryn av svarthavre, en havresort som i våre øyne er verdens sunneste og beste, sier Johan.

Han tror det er viktig med lokale varer og produkter, hovedsakelig fordi lokalmat som oftest har en litt annen kvalitet. Per i dag styres produksjonen av mat veldig mye av kostnad og volum, som dessverre resulterer i mat som ikke alltid er av beste kvalitet og av sunneste sort.

- Det tror vi flere og flere får øynene opp for, og derfor velger mat hvor kvaliteten er bevart og innholdet er mindre behandlet og sunnere. I tillegg er det viktig for et land å til en viss grad supplere befolkningen sin med egenprodusert mat, forteller Johan og fortsetter:

- Det er ikke en selvfølge at man i fremtiden vil få importert mat med like stor letthet som i dag. I tillegg vil vi spare miljøet for store utslipp dersom maten vi spiser ikke må reise over store strekninger før den når sluttbrukeren.

Havregryn fra Den Sorte Havre finner du i alle landets MENY-butikker.