Se video

Slik lages ribbe fra Jæren Smak

Den beste ribba kommer fra en gris som har det godt. Vi tok turen til gården til familien Våland for å snakke om hva som kreves for å lage ordentlig god ribbe.

- Den beste ribba kommer fra en gris som har hatt det godt, det er 100 % sikkert, forteller Jæren Smak-bonde Jan Bredo Våland.  

På en gård på Nærbø på Jæren i Rogaland, bor Bredo og familien.Her bor også omlag 650 gris, i gode varme binger i et rødmalt grisehus som ligger noen meter fra hovedhuset. Flere ganger om dagen besøker Bredo og kona Hanne grisene, og sørger for at de har bra.

Det er en tøff jobb, men for Bredo og Hanne er det dette som er hverdagen, og de trives med det.

- Jeg har alltid visst at jeg ville bli bonde. Det lå nesten litt i genene. På begge sider av familien er det bønder så langt tilbake som man kan huske. På Jæren driver vi med landbruk, forteller Bredo.

Jæren Smak Jan Bredo

Høy kvalitet

Jæren Smak ribbe  

Her i huset er det ikke jul før de kjenner lukten av ribbe. Det er på denne dagen at stoltheten over å være bonde virkelig topper seg, med festmåltidet over alle festmåltider. For ribben, den er såklart fra Jæren Smak. Jæren Smak er et kvalitetsstempel. Det betyr at du får det beste og mest smakfulle kjøttet i Norge, som MENY-lauget, MENYs egne mateksperter, har klassifisert som en Matskatt fra Rogaland.

- Det som er bra med ribbe fra Jæren Smak er at den er veldig høy og fin, og godt marmorert. Det vil si at den har et naturlig fettlag som ligger spredt rundt i kjøttet. Jeg er selv fra Jæren, og synes det er veldig gøy å selge ribbe som er fra rett utenfor stuevinduet, forteller Brynhild Ree Jensen, Ferskvaresjef hos Helgø Meny Mariero og medlem av MENY-Lauget.

Les også: Slik velger du den beste ribba

Gode griser

Jæren Smak gris

Men hva som kreves for å få nettopp denne høye og fine ribben med god marmoreringen, det kan Bredo og Hanne svare på. Her på gården begynner ikke dagene lenger i 5-tiden på morgenen, slik det gjorde da Bredo og Hanne drev med melkekyr. Nå har datteren i midten av 20-årene tatt over melkeproduksjonen, mens Bredo og Hanne jobber med sau og gris. Nå om dagen er de begge i grisehuset i 8-tiden på morgenen.

- Vi lever i takt med naturen. Her på gården deler vi opp året i to deler, den travle tiden som er april til august, og den roligere tiden, som er september til mars. For oss bønder er det bare to årstider, og på våren og sommeren er det alltid noe du skal ordne. Lyset gjør heldigvis slik at du får mer energi, og takk for det, forteller Bredo.

Midt i den Jærske skogen, med furutrær på den ene siden og det karakteristiske Jærske landskapet med steingjerder er det Bredo selv som har bygget både hovedhuset og sauehuset.

På gården står dyrevelferden sterkt, noe som er tydelig etter ett besøk i grisehuset. Friske, glade griser som har nok av plass å boltre seg på er det som møter deg. Her spiser de vegetabilsk spesialfôr og får vokse seg store. I tillegg er de fri for antibiotika.

Hemmeligheten bak god ribbe

Jæren Smak ribbe

- Du får alltid sprø svor du, sier Bredo og ser på kona Hanne.

Vi er tilbake til temaet jul, og den o store julemiddagen på gården på Nærbø. Som grisebønder er ekteparet Våland det man kan kalle eksperter på god ribbe.

- Det viktigste er en ribbe av god kvalitet, og jeg mener fersk ribbe er best. Mitt beste tips er at ribben som regel trenger lenger tid i ovnen enn det som står i oppskriften, tipser Hanne.

- Og husk å gni den inn med salt og pepper to dager før jul, og la den ligge i kjøleskapet.

Fryst svineribbe fra Jæren Smak får du kun hos MENY. I utvalgte MENY-butikker finner du fersk tynnribbe og juleribbe fra Jæren Smak i ferskvaredisken. Se utvalget her