Slik velger du den beste ribba

Brynhild Ree Jensen, medlem av MENY-Lauget, gir deg de beste tipsene som sikrer at du velger en ribbe som gjør julemiddagen til en suksess.

Er du en av de som mener at det ikke er jul før du kjenner lukten av ribbe? Da burde du lese videre. 

For å lykkes med ribbemiddagen trenger du gode råvarer. MENY-Lauget, våre egne mateksperter, har i flere år smakt seg gjennom de ulike produsentenes ribber, og de er ikke i tvil: det finnes mye god ribbe! En av deres favoritter, er Jæren Smak ribbe, som de faktisk har vært med å utvikle. Jæren Smak har MENY-lauget klassifisert som Matskatt fra Rogaland, et kvalitetsstempel som kun tildeles leverandører og produsenter som tilbyr produkter av høy kvalitet.  

Les også: Ribbe til jul – dette kan du velge blant  

Velg riktig ribbetype  

Ribbe Jæren Smak De mest vanlige ribbetypene er, tynnribbe, juleribbe og familieribbe. Når du skal velge, bør du tenker over hvilke behov du har. 

- Familieribbe er det mange familier vil ha. Denne varianten har mindre fettmer rent kjøtt enn tynnribben, og faller derfor i smak hos barn. Her sitter også koteletten ytrefileten på, noe som gir mer kjøtt, tipser Brynhild.  

-Juleribben er det samme stykket som familieribben, men her er kotelettkambenet fjernet. Det gir et jevnere stykke som er lettere å steke og å dele.

- Skal jeg anbefale, ville jeg gått for tynnribben. Her har du godt med fett, noe som gir den skikkelige gode smaken og sikrer saftig ribbe. 

Les også: Slik får juleribba sprø svor og god smak  

Jæren Smak ribbe

Se etter fettet   

Når du skal velge den beste ribba, er det fettet du skal se etter. På matspråket heter kalles dette ”marmorering”, og betyr ”naturlig fett som ligger spredt rundt i kjøttet”. Dette er det hvite fettet du ser i kjøttet. 

- Fettet gjør at kjøttet blir saftigere og får en god smak, forteller Brynhild, og viser frem en ribbe med tydelig marmorering (se bildet under).  

Jæren Smak ribbe

Det er ikke bare for smakens skyld at fettet er viktig. Uten et fettlag under svoren, blir ikke svoren sprø.