Slik velger du det beste pinnekjøttet

Hva må du se etter når du skal velge pinnekjøtt? Brynhild Ree Jensen, medlem av MENY-Lauget, gir deg svaret.

Pinnekjøttet er noe av den mest tradisjonsrike maten vi har i Norge. Det finnes utallige lokale variasjoner, produsenter og personlige tradisjoner. Men en ting er gjelder uansett hvilket pinnekjøtt du velger – det må være godt marmorert.

Dette må du se etter

I MENYs hyller og ferskvaredisk bugner det av både pinnekjøtt og ribbe. Utvalget av pinnekjøtt varierer fra butikk til butikk, men i de aller fleste butikkene finner du blant annet pinnekjøtt fra Jacobs Utvalgte, som produseres av A.Idsøe og lages av Jæren Smak kvalitetslam. Det finnes i som både røkt og urøkt

Et stort utvalg gir deg muligheten til å finne din favoritt – og Brynhild har noen klare råd til hva du bør se etter når du skal velge:

- Se etter det hvite fettlaget inne i kjøttet, forteller hun og peker på kjøttet.

- Her kan du tydelig se hvite lag med fett i kjøttet, og det er dette du skal se etter.

Pinnekjøtt Jæren Smak

Et godt pinnekjøtt starter med saltingen og tørkingen.

Et annet tips for å velge det beste pinnekjøttet, er å se om det er tørt nok. Har det en rødlig farge, er det ikke tørket lenge nok.

Tørking av pinnekjøtt

Fett gir god smak

Marmorering er rett og slett fett, eller nærmere bestemt, naturlig fett som ligger spredt rundt i kjøttet. Når kjøttet er godt marmorert, blir kjøttet saftigere. Det er også fettet som gir smak. Velger du pinnekjøtt som er helt magert uten fett, vil resultatet bli veldig tørt.

I tillegg til god marmorering, skal pinnene være av en god størrelse.

- Pinnene skal være på den størrelsen her, forteller Brynhild, og viser ved å holde frem en pinne fra Jacobs Utvalgte pinnekjøttet.

- De ser kanskje ikke så store ut, men når de legges i vann ”vokser de”.

For å få mette middagsgjester til julaften bør du beregne et halvt kilo, eller ca. 5 pinner pr. person.

Jæren Smak pinnekjøtt

Og om det er ett siste tips du skal følge for å velge det beste pinnekjøttet?

- Spør en ekspert, smiler Brynhild. - Vi vet hva vi skal se etter for å sikre at du får det beste kjøttet.