Epleblomsten - Sauherad

Finn ditt favoritteple. Fra Telemark.

Eplemost fra Epleblomsten kommer fra friske, solmodne epler fra middelaldergården Sauar Gard.

Epleblomsten er et familieeid saftpresseri på Sauar Gard i Fruktbygda Sauherad Telemark, et av landets største fruktdistrikt. Gården er omkranset av epletrær, og har vært drevet av den samme familien i 250 år. I dag er det Sveinung Sauar som driver den, og det var han som i 2003 startet Epleblomsten AS.

- Etter å ha fundert på hva man skulle bruke gården til, falt valget på å utnytte de gode råvarene som produseres i fruktbygda. Vi ville lage en helt naturlig eplemost, og lagde den første eplemosten i Norge som var ”cloudy” – slik eplemost ser ut rett etter pressing. Produktet vårt er ett hundre prosent rent og ekte, forteller markedssjef Torunn Irene Rugaas i Epleblomsten.

I debutsesongen ble det presset cirka 25 000 liter eplemost på gården, og antall liter har økt for hvert år.

- I 2017 regner vi med at over 1000 tonn epler ruller gjennom pressa. Eplemosten vår har vunnet mange priser, og distribueres kun i Norgesgruppens butikker innen dagligvarehandelen.

Eplemosten tildelt Spesialitetsmerket

Epleblomsten bruker bare nedplukkede epler, ikke nedfallsfrukt, som i tillegg blir sortert og vasket før de går i pressen. De gode råvarene er grunnlaget for virksomheten, og for den gode mosten.

- Vi passer på å behandle råvarene optimalt, noe som innebærer at det skal gå så hurtig som mulig fra eplet går i pressen til mosten er ferdig tappet på flasker eller bag. Mosten blir skånsomt pasteurisert og deretter nedkjølt, sier Torunn Irene og fortsetter:

- Vår metode å lage most på, med den unike smaken det gir, har også resultert i at mosten er tildelt Spesialitetsmerket – som bare gis matvarer med unik smak.

Produksjonen foregår om høsten, og i denne korte perioden på snaue tre måneder er det aktivitet hele døgnet. Da er det 15-16 personer i sving. Ellers i året jobbes det med salg, produktutvikling, vedlikehold og produksjonsforbedringer.

Hvorfor synes dere det er viktig med lokale varer og produkter?

- Fordi det føles tryggere, fordi vi vet hvem som har dyrket råvarene og laget produktene, og at det er underlagt et nasjonalt kontrollsystem som vi har all grunn til å stole på, sier Torunn Irene.

Hun mener også lokale varer gir miljøgevinster, og er med på å sikre arbeidsplasser og bosetting.

- Det er viktig for kulturlandskapet og for nasjonal selvforsyning. Gode produkter gir stolte bønder og produsenter. 

Eplemost fra Epleblomsten finner du i alle MENY-butikker.