Smaken av Røros

Smaken av Røros

Spiselige skatter fra Røros.

Røros er generelt blitt en nasjonal merkevare, og omfatter blant andre Terroir Røros og Smaken av Røros.

Sentralt i dette er Røros Food & Beverage Group som består av de tre merkevarene Røros bryggeri og mineralvannfabrikk, som blant annet produserer perlende blåbærdrikke og perlende tyttebærdrikke, Smaken av Røros, som produserer tre typer majones og Terroir Røros, som produserer flere økologiske bærprodukter. Det hele startet i 2009 med mikrobryggeri i kjelleren på Vertshuset, som senere ble til moderne produksjonsanlegg i det nye industriutviklingsbygget i Havsjøveien på Røros i 2015.

- Da ble det bygd et kjøkken for utvikling og produksjon av nye varer og bærprodukter, og vinteren 2017 fikk vi godkjent et nytt eggknekkeri, forteller Frank Norvik, daglig leder i Røros F&B Group AS.

Smaken av Røros

I dag består Smaken av Røros av blant annet tre kokker og lokalmatgründer Ingulf Galåen, og derfor er kjærligheten til gode råvarer og god mat fra Rørosregionen kjernen i forretningsideen.

- Merkevaren Røros har blitt en nasjonal merkevare gjennom god jobb fra mange aktører, hvor særlig Destinasjon Røros og Rørosmat har vært gode ambassadører, men med god hjelp i en suksessrik industri med merkenavn som Røros Tweed, Røroshetta, Røros Produkter og HÅG-stolen fra Røros, forteller Frank.

Selve Smaken av Røros står blant annet for videreforedling av egg, ved å utvikle flere ferdigprodukter av overskuddsegg fra de frittgående hønene på Galåvolden Gård. Av eggene lages det ekte, hjemmelaget majones som smaker slik majones skal smake.

- I smaken av Røros skal vi kunne bruke tilsetningsstoffer som ikke kommer fra Røros, men hvor hovedsmaken vokser eller er laget på Røros. Som eksempel kan man trekke frem majonesen, hvor eggene kommer fra frittgående høns fra vår kjente lokalmatgründer og medeier Ingulf Galåen, sier Frank.

Terroir Røros

Alle steder har sin egen blanding av geografi, geologi og klima; terroir. Noen områder er mer unike enn andre, og får mat og drikke med en helt spesiell karakter. Terroir Røros er en garanti for at produktet kommer fra Røros, og målet er å lage rene og unike produkter fra Rørosområdet som har en økologisk kjerne.

- Under Terroir Røros produserer vi eksklusive og økologiske produkter basert på det som vokser naturlig her i Rørostraktene. Tilgangen på de ulike varene kan variere gjennom året, da vi kun bruker bær fra Rørostraktene og tilgangen kan variere fra år til år, sier Frank.

I dag har Terroir Røros perlende tyttebærdrikk, blåbærdrikk og bjørkedrikk samt flytende tyttebærsaus og kreklinggelé i sortimentet sitt. Tyttebærsausen har kommet til delfinalen som årets godbit i Det Norske Måltid, og kreklinggelé ble på sin side kåret til årets økologiske produkt på Oi! Trøndersk matfestival i 2016.

Hvorfor er det viktig med lokale varer og produkter?

- I dagen samfunn hvor maten har blitt industrialisert og hvor det er helt normalt at all mat har masse tilsetningstoffer, som få av oss vet hva er, ser vi en utvikling der stadig flere ønsker å vite hva det er de spiser og hvor maten kommer i fra. I tillegg så ser vi at det er viktig for lokal næringsutvikling og sysselsetting å satse på lokalt foredlet mat, forteller Frank.

Produkter fra Smaken av Røros AS får du i utvalgte MENY-butikker.