Gårdsand - Re kommune

Fransk kjærlighet fra hjertet av Vestfold.

Man behøver ikke å være fransk for å lykkes med andeoppdrett. Det er endene fra Gårdsand et godt bevis på.

På midten av 1990-tallet gikk fem bønder fra Vestfold sammen om å bruke sin kunnskap om fjærkre til å starte med andeoppdrett.

- Bøndene, Aadne, Hans Edvard, Torbjørn, Arve og Rolf, har alle en felles lidenskap for fjørfe, og mener Vestfold er det beste stedet i Norge for å skape god matkvalitet – enten det er asparges, bringebær eller fjærfe, forteller Nina Mørk, salgs- og markedsleder hos Gårdsand og fortsetter:

- Vestfold har riktig klima, dyktige fagfolk og tilgang på alle de lokale råvarene som skal til for å skape resultater som synes og smakes når det ligger på en tallerken. Alt de gjør fra oppavl, fôr og slakt skal være nært. Mer kortreist enn Gårdsand blir det ikke.

I dag er det datteren til Aadne, Marthine, som produserer and og kylling på gården. I 2005 stiftet de salgs- og markedsføringsselskapet Gårdsand, hvor Aadne er daglig leder.

Dyrevelferd i fokus

I Gårdsand er de spesialister på fjærfe, og har mye kunnskap, erfaring og lidenskap om fjærfeoppdrett. De vet at man ikke trenger å være fransk for å lykkes med andeoppdrett. 

- Vi produserer and og Lerstang kylling, samt Lovise kylling. Vi har 13 produsenter, eget slakteri og foredlingsanlegg på Linnestad i Vestfold, sier Nina. 

På samme måte som det er forskjell på and, er det forskjell på kylling; hvor og hvordan den vokser opp, hva den fôres med, hvordan den slaktes, pakkes og distribueres. Det er selvsagt også en stor forskjell på hvordan kylling tilberedes og hvilke deler av kyllingen vi ønsker å spise.

- Men den største forskjellen på kylling er nok hva slags rase det er. Det finnes rundt 500 forskjellige raser i verden, hvor vi i Norge faktisk har en hybrid. Hybriden Ross produseres og selges i de to varientene Ross 308 og Ross Rowan, forteller Nina.

Gårsand har i løpet av de siste årene utvidet produksjonen sin av fjærfe uten at det har gått på bekostning av verdiene deres, basert på respekt for mennesker og dyr fundamentert på et ærlig håndverk.

Kylling med franske aner

Gårdsand hadde et ønske om å finne den aller beste kyllingen, for å kunne tilby den norske forbrukeren noe nytt, noe bedre – en kylling som får tid nok til å vokse naturlig, som ikke er avlet for å vokse superfort. Inspirert av de gode erfaringene og suksessen Gårdsand hadde hatt med and, hadde de også et ønske om å revolusjonere kyllingmarkedet i Norge og skape en virkelig premium kylling – Lerstang kylling.

For å kunne utvikle kvaliteten på kyllingen, fant de ut de måtte utenfor landegrensene. Etter flere besøk og en grundig gjennomgang av de beste på avl av kylling i Europa, valge de Sasso i Frankrike, som er verdenskjent for kvaliteten sin. Dette har de bevist med sin franske kvalitetsgodkjenning Label Rouge, den samme godkjenningen som den kjente de Bresse-kyllingen har. Kyllingen skiller seg ut ved å være naturlig saftig og rik på smak. 

- Lerstang-kyllingen er oppkalt etter Lerstang gård – hvor livet til kyllingene starter. Lerstang-kyllingen vokser opp i flotte lokaler med god plass og store vinduer, som gir godt med naturlig lys. Det er en kylling med franske aner, oppvokst i vakre Vestfold – forankret i lokale tradisjoner, på ærlig vis, forteller Nina.

Det slaktes kun fra én produsent per dag, for at dyrene ikke skal bli stresset. Gårdsand har eget slaktelag og skjærelag, og det meste foregår manuelt – også nedskjæringen. Dette gir bedre kvalitet på stykningsdelene.

Fagkunnskap og kjærlighet hånd i hånd

Hvorfor er det viktig med lokale varer og produkter?

- Fra hjerterot til fingertupp – vi er bønder fra topp til tå. Og vi liker hardt, ærlig arbeid. Samtidig er vi fagfolk tvers igjennom. Her går fagkunnskap og kjærlighet hånd i hånd. Personlig nærhet, respekt for dyrene, drift i moderne lokaler og solide rutiner, sørger for at vi ivaretar mattrygghet og dyrenes velferd. Summen av alt vi gjør gir bedre kvalitet på sluttproduktene.

I samarbeid med MENY-lauget har Lerstang-kyllingen fått kvalitetsstempelet Jacobs Utvalgte. Den finnes i fem varianter; hel kylling, kyllingbryst naturell, kyllinglår naturell, marinert kyllingbryst og marinert kyllinglår.

Produkter fra Gårdsand får du i alle MENY-butikker. 

Relaterte artikler