Fjellgarden Hovden - Setesdal

Velkommen til gards!

Fjellgarden Hovden ligger øverst i Setesdal, og har lange tradisjoner innen fjellandbruk og gårdsturisme. Merethe Hjemdahl og Rolf Arne Haugen er vertskap og drivere på gården.

Merethe kaller seg selv ”potet” – oppgavene på gården er mange og varierte. Hun styrer gårdsbutikken, tar imot gjester på Den Gamle Gaard, er kremmer og sørger for at sauer, geiter, hunder, hester, høns og katt har det godt. Litt for godt vil kanskje Rolf Arne si, når Merethe tar med litt svake lam inn i senga. Men Merethe er dyrevenn, og både dyr og gjester på gården nyter godt av hennes omsorg.

Også Rolf Arne har travle dager. Han er pølsemakermester med stor lidenskap for faget. Gode og reine råvarer er en selvfølge når Rolf Arne og hans gode hjelpere produserer alt fra spekemat og pinnekjøtt til viltfileter, steiker, pølser og pålegg. Noen produkter blir røykt på gamlemåten i egen røykestoge, andre blir tørket i frisk fjelluft på loftet. Stolte håndverkstradisjoner innen kjøttfaget blir videreført, og alle produkter er håndlaget på gården.

Rolf Arne bruker lam fra egen besetning eller fra naboer i Setesdal. Når snøen smelter oppover liene om våren følger sau og lam etter og får nytt og friskt gress med høyt næringsinnhold hver dag. Reinsdyr, elg og hjort får Fjellgarden Hovden fra lokale jegere i Setesdal eller fra samarbeidspartnere på Røros, i Alta eller i Sunnfjord.

Merethe og Rolf Arne har med seg flere gode hjelpere som bidrar til alle oppgaver som skal løses på gården, blant andre kokken Thor, gårdsjenta Svanhild og produksjonsmedarbeideren Lars. Når sauer og lam skal ned fra fjellet stiller flere titalls venner og kjente fra nær og fjern opp. Etter en lang turpå fjellet for å få ned sauene avsluttes dagen med en god, gammeldags låvefest.

Pinnekjøtt

Pinnekjøttet tørkes i frisk fjelluft, og en del av det er røkt på tradisjonelt vis i deres egen "røykestoge". Kjøtt- og Fjørfebransjens Landsforbund har tidligere hedret pinnekjøttet med gull og sølv i kåringen av "Årets julemat".

Fjellgården Hovden bruker lam frå egen besetning eller fra naboer i Setesdal. Når snøen smelter oppover dalsidene følger sau og lam etter og får nytt og friskt gress med høyt næringsinnhold hver dag. Dette gir gode råvarer og grunnlag for gode produkter.

 

Produktene fra Fjellgarden Hovden får du i utvalgte MENY-butikker i Agder.

Andre artikler