Eiker Gårdsysteri

Elsket av stjernerestauranter.

Historien bak Eiker Gårdsysteri er tre «bondefamilier» som gikk sammen om et nytt, moderne fjøs med fokus på god dyrevelferd. Kuene går fritt og bestemmer selv når de skal melkes, spise og sove. De ligger på kumadrasser og har egen kløbørste. Dette gir god ost fra glade kuer! Alle osteproduktene fra Eiker er helt uten konserveringsmidler og tilsetningsstoffer. 


Med melk fra egne kuer og produksjon i eget ysteri kan Eiker Gårdsysteri virkelig si at de kontrollerer alle ledd i osteproduksjonen. Ysteriet ligger flott til på Hokksund og er en samdrift mellom de tre gårdene Grøsland, Bermingrud og Homlebekk.

Her lever 70-80 frittgående kuer, i tillegg til ca. 120 kalver og ungdyr. Dyrene får selv bestemme når de vil spise, melkes og om de vil beite ute eller spise inne om sommeren. Fôret er spesiallaget for å gi jevn og fin kvalitet på melken året rundt.

De har laget ost her siden 2003 og har i dag et bredt sortiment bestående av hvitmugg- og rødkittost i flere varianter. En av disse er Gruveosten, en halvfast ost, som blir ettermodnet i ca. seks måneder i gruvene på Blaafarveværket på Modum. Det spesielle miljøet i gruvene gir et unikt resultat med sin stabile temperatur og luftfuktighet. Holtefjell er en annen fast rødkittost fra Eiker og denne har fått både sølv- og gullmedalje under Landsutstillinga for gardsost. Camembert Eiker har blitt kåret til årets produkt i Buskerud og gikk med det videre til landsfinalen i konkurransen «Det norske måltid».

Glade kuer

Avlegger du ysteriet et besøk, er den sjarmerende gårdsbutikken verd et besøk. De kan friste med matservering med råvarer fra gården, se på kuer, kalver, hester, lam, høns og kanin.

Osten til Eiker Gårdsysteri får du i utvalgte MENY-butikker i Buskerud

Andre artikler