Heinrich Jung - Arneberg

Smakfulle, økologiske grønnsaker

Ingeniøren Heinrich Jung fra Karlsruhe i Tyskland har, etter mange spennende ferier hos onkelen som hadde gård, alltid ønsket å være bonde. Han giftet seg i Tyskland og fikk tre barn, men tok med familien til Skottland hvor han var godsforvalter i 10 år og drev med landbruk og skogbruk. Der fant han sin drømmenisje - tømmerkjøring med hest, som ikke ødela skogen så brutalt slik moderne skogsmaskiner gjør. Fra Skottland organiserte han en studietur til Flisa, mellom Kongsvinger og Elverum, i Hedmark. Oppholdet var så vellykket at han først jobbet der noen uker, og senere flyttet til området og kjøpte Åmot gård i Solørbygda Arneberg, et småbruk på120 dekar. Den første tiden levde han av å kjøre tømmer med hest, senere begynte han å dyrke grønnsaker. Først konvensjonell dyrking, senere økologisk.

Hvorfor økologisk?

Mannen har stor respekt for jorda og misliker bruk av kunstgjødsel og ugressprøyting, som verken er bra for jorda eller menneskene som spiser mat fra den. – Jeg ønsket å finne en bærekraftig nisje,og økologisk dyrking er veldig i tråd med mine prinsipper. Man regner en karenstid i jorden på to år før man kan bruke betegnelsen økologisk. I løpet av den tiden kvitter jorda seg med giftstoffene fra tidligere bruk av kjemiske sprøytemidler og bygger opp et mangfold av mikroorganismer. I dag dyrker jeg økologisk på 500 dekar fordi jeg også forpakter flere naboteiger. Jeg bruker kun naturgjødsel, og det brukes ingen kjemiske plantevernmidler mot sykdommer og skadedyr, forteller han. Jung prøver stadig ut nye dyrkingsmetoder og jobber nå blant annet med å finne ut om egenproduserte erter kan erstatte importert soya i grisefôret. For i økologisk landbruk er det et poeng at man i så stor grad som mulig skal være selvforsynt, og at maten skal være kortreist og ikke transportert over landegrensene.

Høstens smakfulle, økologiske grønnsaker

Han utvider stadig driften på gården og har fått flere ben å stå på. I dag driver Jung økologisk med gulrot, blomkål, brokkoli, pastinakk og korn. I tillegg avler han opp 400 økologiske frilandsgriser i året for Grøstad Gård og gressfôret Hereford- og Angusstorfe. – Økologiske gulrøtter er mitt hovedprodukt, og jeg bruker 80 mål til gulrotdyrkingen. Det er stor forskjell i smak på konvensjonelt dyrket gulrot og min økologisk dyrkede. Jeg bruker jo ingen form for kunstige sprøytemidler og har skånsom innhøsting for hånd for å hindre bitterstoffer. Du vet vel at gulrøtter blir stresset av maskinell innhøsting, spør den kunnskapsrike bonden. Han forteller også kuriositeter som at gulrøttene holder seg bedre med jord på, men uten gresstusten på toppen. Gresstusten sørger nemlig for større avdunsting slik at gulroten mister sin sprøhet - nyttig å vite! Nytt i 2015 er at utvalgte MENY-butikker nå vil tilby mine uvaskede gulrøtter og blomkål som ikke er emballert.


Vil ha opprinnelsesmerking av produktene

Bonde Jung misliker at avstanden mellom bonde og forbruker er blitt så stor,og ønsker at alle landbruksprodukter kan merkes tydelig med gårdsnavnet til produsenten. Da har man ingenting åskjule. – Da blir det lettere for forbruker å kjenne forskjell i smak og kvalitet på de ulike produktene og kjøpe fra preferert produsent. Men noen produkter er merket med Åmot gård – så spør frukt- og grøntansvarlig i butikken din hvor du finner økologiske produkter fra Åmot gård, oppfordrer han. Han er svært fornøyd med kvaliteten på produktene sine. – Pastinakken trives godt her i Solør og er en flott grønnsak med mye smak. Men også blomkål og brokkoli er flotte produkter jeg er veldig stolt av. Og går det som jeg håper, kan jeg snart tilby økologisk rødkål også. Men det er den økologiske helheten på gården som jeg er mest fornøyd med. Alle dyrene får gå ute hele året sier han. Frilandsgrisene er effektive til å spise opp ugressrøtter og gjødsler samtidig jorda. De flytter seg rundt fra jorde til jorde, og da kommer jeg til ”dekket bord” når jeg skal plante grønnsakene. Det er hva jeg kaller et topp samarbeid, avslutter bonde Jung med et stort smil.

Grønnsaker fra Heinrich Jung får du i alle MENY

Andre artikler

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.