Tind - Stranda

Lidenskap for mat siden 1884. Møre og Romsdal.

Der snøkledde fjelltopper møter krystallblå fjord, ligger vakre Stranda. Her, i den barske vestlandsnaturen, er det utviklet kunnskap og rike mattradisjoner som Tind Spekevarer i dag foredler videre til nye og spennende kvalitetsprodukter.

Tind Spekevarer AS er en direkte videreføring av 124 års lang produksjonshistorie. Allerede i siste halvdel av 1800-tallet var de nemlig i gang med produksjonen av spekemat. Med på flyttelasset til en doktorfamilie fra Stavanger var bygdas aller første kjøttkvern, som Karl E. Ringstad lagde sine aller første spekepølser med i 1884 under navnet Ringstads Pølsefabrikk. Produksjonen har siden foregått uavbrutt.

Fra Ringstad Pølsefabrikk til Tind Spekevarer

Bedriften tilhørte familien Ringstad frem til 1973, og produktene ble da markedsført som Ringstads spekemat. Frem til 1997 var bedriften eiet av Stabburet, og fra 1997 og frem til 2005 var den eid av Spis. Da Spis valgte å legge ned produksjonen, ble Tind Spekevarer AS etablert av de ansatte mot slutten av året.

De ansatte tok ansvaret for sin egen arbeidsplass, og videreførte en tradisjonsrik lokal bedrift med sitt opphav i Ringstads Pølsefabrikk fra 1884. Bedriften har i dag en produksjonskapasitet som tilsvarer cirka ti prosent av landets samlede spekematproduksjon.

- De var de ansatte selv som etablerte bedriften og samtlige ansatte gikk inn med aksjekapital i bedriften. Dette mener vi var med på å sikre et sterkt engasjement og sikre at kompetansen forble i bedriften, forteller merkesjef Svein Andreassen.

Tind Spekemat AS ble i 2016 kjøpt av Grilstad AS. Varemerket blir ivaretatt på en god måte, og de samme produksjonsmenneskene sikrer at Tind-kvaliteten forblir uforandret. Tind-merket skal fortsatt være et ”premium brand”.

Tøyer grensene

Generelt har Tind fokus på så lite salt i produktene sine som det er forsvarlig produksjonsmessig å benytte. De ønsker heller å fremheve produktenes særegenheter – god spekemat skal smake det det er.

- Det er synd å drepe kjøttet med salt. Vi ligger helt på grensen av hva som er teknisk mulig. Vi vet vi tøyer grenser, men det er verdt det. Gevinsten er åpenbar; langsom modning gir mer smak av kjøttet og mindre saltsmak. Er det lammelår man spiser, skal det smake lammelår, og gjerne med litt rosmarin og hvitløk. Kjøttsmaken skal frem, hvor balansen mellom urtene er perfeksjonert, forklarer Svein.

- Kombinert med dette, produserer vi produktene med et lavere fettinnhold enn mye annen spekemat. Dette er to viktige argumenter i disse ”sunnhetstider”.

Tind har valgt å legge fokus på å ha produkter som går i smaksretning både mot det tradisjonelle norske og mot sterkt krydrede utenlandske produkter.

- Vi mener helt klart at vi her hjemme i Norge kan lage fullt ut konkurransedyktige spekepølser sammenlignet med importerte produkter. Våre produkter fremstår som autentiske og håndlagede, og dette kombinert med spennende smaksopplevelser gjør at Tind-produktene fullt ut konkurrerer med importerte produkter i premium-segmentet.

En rekke av produktene deres blir merket med sporbarhetstips helt tilbake til bonden og den lokale gården. Høsten 2007 knyttet Tind til seg 12 gårder hvor dyrene beiter i selve verdensarvområdet mellom Geiranger, Norddal og Eidsdal – et område beskyttet av Unesco på grunn av sin renhet og unike særpreg. Med det enkelte produkt følger det informasjonsmateriell og den enkelte gård dyrene kommer fra.

- Der beiter dyrene i frodig utmark, på fjellbeite og i fjellsider der urter vokser godt i sporene etter snøskred. Dette gir spesielt smaksrikt kjøtt. Pinnekjøttet fra verdensarvområdet er urøkt og lite saltet, slik pinnekjøttet opprinnelig ble laget. Til jul blir pinnekjøttet fra disse gårdene raskt utsolgt.

Bestselgerene fra Tind finner du i alle landets MENY-butikker. Øvrige produkter finner du i utvalgte MENY-butikker.

Relaterte artikler