Landeveis brød - Skjåk

Byggbrød med byggryn og byggmel frå Skjåk

Sammen med Bakehuset har vi i MENY utviklet en helt ny serie med brød. Vi har reist land og strand rundt i jakten på de beste råvarene. På vår reise har vi møtt mange stolte bønder, som legger all sin ære i å dyrke frem det beste kornet og de mest smakfulle grønnsakene. I møtet mellom bonde og baker har det oppstått en stor gjensidig respekt for hvilket grundig arbeid som skal til for å skape unik kvalitet i råvarer og brødbaking.

I Gudbrandsdalen i Oppland ligger fjellbygda Skjåk, skjermet av høye fjell på begge sider av dalen. Dette gjør at Skjåk har mindre nedbør enn Sahara, og bygdefolket vanner derfor jorda med vann fra breer og fjell. Dette gir en helt unik smak og kvalitet på kornet som vi bruker i det nye byggbrødet vårt. Dette er et grovt brød (60%) som inneholder 15,4% byggmel og byggryn fra Ofossen mølle. Flere bønder leverer korn hit, og en av dem er Gudbrand Skjaak. Gården hans, Uppigard Skjåk, har dateringer helt tilbake til 1600-tallet.

«Bygg har gjennom alle tider vore ein svært viktig ressurs, og gardbrukarane sette æra si i å produsere korn med den beste kvaliteten. Gullmedaljen frå verdsutstillinga for landbruksprodukt i Roma i 1936 er eit synleg bevis på den gode kvaliteten.»

Serveringstips

Server Landeveis Byggbrød med rakørret fra Wangensten og avdem rømme. Det lille ekstra: Røre av kokte poteter, rømme, rødløk, gressløk, rødbeter.

Byggbrød med byggryn og byggmel frå Skjåk finner du i utvalgte MENY-butikker. 

Se også Landeveis Rugbrød med potet fra Hegra i StjørdalGulrotbrød med gulrot fra Ringdal i Larvik og havrebrød fra Odalen

Andre artikler