Valdres Ost

Osten som var så god at den fortjente en doktorgrad.

Valdres Ost er laget utelukkende av melk fra kyr i Valdres som er ute på stølen og beiter i fjellområdene. Egenskapene til stølsmelken fra Valdres er så spesielle at det har blitt skrevet en egen doktorgrad om den, og sammensetningen av melken gjør at osten blir i særklasse.


Historie

Det har i lang tid vært tradisjon for osteproduksjon i Valdres. Kunnskapen gikk i arv og det var vanlig å yste på stølene om sommeren. Våren 2011 startet Wangensten opp Valdres Ost AS. Med produksjonene i gang allerede den sommeren, var den første osten klar for salg i november samme året. Osten er ystet for hånd av helmelk fra utvalgte gårder i Valdres. Deretter blir den skåret fra ostehjul som er lagret på trehyller i minimum tre måneder. God lagring blir til god smak!

Bufar

Bufar er en håndlaget fatost av stølmelk. Navnet kommer fra bufardagen -  som var den dagen de flyttet dyrene hjem fra stølen. Før de dro ystet de en ost av helmelken som de kalte bufarost. Denne ble modnet i kjelleren hjemme, og tatt fram til jul. Ost av stølmelk har en fin gul farge, og en fyldig rund og ekstra god smak. 

Syndin

Dette er en håndlaget ost av helmelk fra gårder i Valdres, krydret med brennesle. Brennesle er fra gammelt av regnet som en styrkende urt som var bra for blodet og hadde god virkning mot leddsmerter.

Helin

Denne er også laget på helmelk fra gårdene, og krydret med spisskarve. Helin er en nøkkelost som er tuftet på den hollandske levdenosten, og har en karakteristisk og god smak.

Bukono

Håndlaget ost av helmelk fra gårder i Valdres, krydret med bukkehornkløver – bedre blir det ikke! Bukkehornkløver er en gammel medisinplante som på mange steder var regnet som et universalmiddel. Blant annet mente folk at det både var godt for magen og fungerte som et afrodisiakum. Siden den tilhører ertefamilien kan den gi allergisk reaksjon for de som ikke tåler peanøtter. Smaken på osten kan minne om nøtter og lønnesirup, og setter en ekstra touch på måltidet.

Slik forteller Valdresost om prosessen

Frå mjølk til ost
Mjølka vert levert frå utvalde gardar i Valdres heile året. Om sumaren er kyrne på stølen og beiter i fjellområda der. Det er denne stølsmjølka Bufarost vert laga av.

  • Etter at mjølka kjem til ysteriet, vert ho pasteurisert og fylt rett i ystekaret. Der startar ysteprosessen.
  • Den pasteuriserte mjølka vert tilsett laupe og syrekultur for at ostemassa skal skilje seg frå mysa. Mysa kan nyttast som råvare til brunost eller som dyrefôr.
  • Når mysa er tappa ut, vert ostemassa skoren i små bitar og varma opp for å gje osten rett smak og konsistens. Denne ostemassa vert fylt i former. Her vert ostemassa pressa saman og resten av mysa vert pressa ut.
  • Etter pressing vert ostane lagt i saltlake. Her ligg dei i tre døgn før dei vert dekte med eit beskyttande lag. Dette vert lagt på for hand fire-fem gonger før osten er klar for lagring.
  • Osten vert mogna i spesielle mogningsrom der temperatur, fukt og ventilasjon vert styrt nøye. Her lagrast osten frå tre månader og opp til eitt år. Under lagringa må ostane vendast ofte for å få jamn mogning i heile osten.

Valdres Ost får du i utvalgte MENY-butikker.

Andre artikler