Den Blinde Ku - Ås

Den lille osten som ble en internasjonal suksess. Fra Akershus.

Eventyret om Den blinde Ku begynte da Inger Rosenfeld fikk ei halvblind ku i 50-årsgave, lærte seg å yste og bygde et lite meieri. Ostene ble først prøvd ut i Frankrike hvor de ble svært godt mottatt. Siden har de funnet veien til kresne ganer både i Norge, USA og andre land.


Melken kommer fra Tine, som leverer økologisk melk fra bøndene i nærområdet. Den kommer fersk fra melkebilen om morgenen og pumpes opp i to ystekar i meieriet.

For å fjerne uønskede bakterier i melken blir den pasteurisert (dvs. varmet opp til 63 grader i 30 minutter). Melken kjøles så ned igjen, og Inger tilsetter "gode" melkesyrebakterier. Så helles noen dråper løype i melken. Det brukes bare mikrobiell løype. Dette betyr at all ost fra Den blinde Ku kan spises av alle som vil unngå produkter laget av animalsk løype: muslimer (halal), jøder (Kosher) og vegetarianere. Løypen gjør at melken koagulerer, slik at ostemassen kan skilles fra mysen.

Prosessen med å  lage ost krever nøyaktighet og tett oppfølging, det skal røres, findeles, varmes opp, kjøles igjen, og hele tiden må temperaturene og klokka følges pinlig nøye. Ostemassen fylles i osteformene for hånd. 

I sortimentet i dag finnes ca 25 oster. Du får kjøpt oster fra den Blinde Ku i utvalgte MENY-butikker i Oslo og Akershus. 

Andre artikler

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.