Jæren Smak

Håndarbeid og tradisjoner

Norges største ferskvaredisk er mild, grønn og flat og heter Jæren. Her jobber den jærske bonden som stolt bærer av tradisjoner hvor kjøttet fortsatt håndskjæres i moderne slakterier, for kvalitetens skyld. Det møre kjøttet er beviset.

Jæren Smak er en verdikjede basert allianse som skal gjøre Jæren Smak ensbetydende med det beste og mest smakfulle kjøttet i Norge. I Sør-Europa er regionalt merkede matvarer blitt synonymt med tradisjon og gode matopplevelser. Jæren har egne mattradisjoner som kan utvikles på samme måte, og Prima Gruppen har skapt en kvalitetsorientert verdikjede som gjennom deres helhetlige tankesett løfter kjøttproduksjonen på Jæren. Prima Jæren leverer både svinekjøtt, lammekjøtt og Anguskjøtt til våre butikker. 

Prisvinnende ribbe

I  januar 2016 gikk Jæren Smak ribbe til topps i det som kalles Norges viktigste konkurranse for råvarer og produkter. Produktene ble vurdert etter smak, konsistens, utseende og regional forankring. Finalejuryen besto av blant annet Wenche Andersen (TV2), Kjartan Skjelde (Tango/TV3) og  Guro Helgesdotter Rognså (Grastronomisk Institutt).

Juryen uttalte: Vinneren har med dette produktet virkelig vist at ”det går an”. Fortellingen om kjøttets geografiske opphav gjør sammen med kjøttfylde, marmorering, mørhet og smak et perfekt produkt.

Jæren Smak er Norges leverandør av kvalitetskjøtt.

Med basis i mattradisjonene på Jæren, er Jæren Smak resultatet av et samarbeid innen kjøttproduksjon, fra bonde til forbruker, med fokus på å bedre kvalitet og smaksopplevelse på norsk kjøtt.

Kvalitet

Jæren Smak leverer det ypperste innen kjøttprodukter. Ved til enhver tid å levere de beste produktene skal vi dokumentere at Jæren er synonymt med gode matopplevelser. Dette oppnås gjennom en helhetlig tankegang med strenge selvpålagte produsentkrav innenfor matsikkerhet, sporbarhet, fôrkvalitet og ikke minst dyrevelferd.

Dyrevelferd – en forutsetning for god kvalitet.

Prima Gruppen legger stor vekt på at dyrene har nødvendig areal for trivsel, samt rikelig med grovfôr og strø. Dette innvirker på helheten - også på smaken. Inntransport fra produsent til slakteri er begrenset til maks 1 time. Ved slakteriet er omgivelsene tilpasset dyrets vante oppvekst miljø. Fôr og vann er tilgjengelig hele tiden, automatisert stressfri behandling og en spesial komponert musikk spilles for å ytterligere sikre en stressfri slakteprosess.

Sporbarhet – kunnskap fordrer trygghet.

Alle produkter kan spores tilbake til den enkelte produsent og alle produkter fra Jæren Smak leveres i separate sendinger med særskilt merking. På den måten får kunden mulighet til å følge produktet fra start til mål.

Matsikkerhet – en grunnleggende faktor.

Med Prima Gruppens grunnleggende vilje til å levere en vare av ypperste kvalitet, er et omfattende fokus på matsikkerhet i form av hygiene, dyrehelse og ryddighet en selvfølgelighet. Her har Jæren Smak etablerte kontrollrutiner som gir våre produkter store fortrinn.

Spesialfôr – bygget på lange tradisjoner

Jæren Smak tar vare på det historiske dyreholdet i dagens moderne produksjon. Derfor har vi utviklet et unikt grisefôr basert på gammel viten. Kjøtt basert på spesialfôret er testet av flere av norges fremste kokker gjennom et prosjekt ved Gastronomisk Institutt i Stavanger. Kjøttet har en bedre struktur - og, i følge kokkene, en langt bedre smak.

Våren 2015 ble hele fem Prima Jæren produkter tildelt Spesialitetmerket - et hedersmerke
som garanterer unike smaksopplevelser. Dette gjelder svin indrefilet, svin ytrefilet, svin carré, svin nakkefilet og svin ribbe. 

 

Jacobs Utvalgte Angusprodukter kommer fra Prima Jæren

Angus er kjøttferase nummer en i verden, og Prima Jæren jobber sammen med MENY for å få opp rasen Black Angus i Norge - en satsningen kalt Prima Angus. Prima Jæren har blant annet bygget en egen forskningsgård i Egersund, og her jobber de med å knekke koden på hvordan man kan få en enda bedre spisekvalitet på biff. Prima Jæren har knyttet til seg så mange Angusprodusenter som mulig og betaler ekstra godt til bonden når de vil satse på rasen.

 

Produkter fra Jæren Smak får du i MENY-butikker landet over. 

 

Andre artikler