Nyyyt - Bjerkreim

Familiebedriften Nyyyt ligger i Bjerkreim kommune i Rogaland. I tilpassede produksjonslokaler på Røysland Gaard skjærer, røyker og tørker de pinnasteik.

Nyyyts ambisjoner er å kunne tilfredsstille ett kresent marked innen mat. Og dette gjør de gjennom å produsere Pinnasteik - saltet og tørket lammekjøtt.

Pinnasteik

Pinnasteiknavnet er bygget på gamle tradisjoner fra tiden før vi hadde kjøleskap og fryser. Da ble ofte kjøttet hengt på en pinne over ovnen og tørket.

Pinnasteik er saltet og tørket lammekjøtt. Forskjellen fra pinnekjøtt er at de bruker hele lammet (lår, bog og sider). Dette gjør at produktet er mye mer kjøttfylt. Produksjonen foregår på Røysland Gaard i Rogaland, og her skjæres, røykes og tørkes kjøttet i tilpassede produksjonslokaler. Salteprosessen gjøres etter en over 100 år gammel oppskrift. Deretter går kjøttet gjennom en lang tørkeprosess slik at det får modnet seg godt. 

God kjøttkvalitet

MENY er alene om å ha Pinnasteik av rasen svartfjes. Dette er en kjent rase i Skottland, men det er ikke så mye av den i Norge. Den er lik villsauen i væremåte og beitemåte, men Svartfjesen er større, har mer kjøttfylde og er kjent for bedre marmorering.

- På grunn av kjøttkvalitet, historien rundt rasen, størrelse og ikke minst at den er en ener på å utnytte fjellbeiter og ulendt terreng, er dette en sauerase som Norge trenger. Vi er stolte av det tette samarbeidet vi har med bøndene som leverer lam til oss. Hver enkelt bonde har skrevet en historie om sin familie og gård, og ikke minst hvor lammene har gått og beitet. Dette ligger ute på våre nettsider www.nyyyt.no, forteller Mona Ueland i Nyyyt AS.

Produktet finner du i utvalgte MENY-butikker.

Andre artikler